Nederland in de gunst bij Gazprom
De gasmissie onder leiding van minister Van der Hoeven van Economische Zaken is de afgelopen dagen met alle egards ontvangen in de Siberische stad Novi Oerengoj. Het bezoek resulteerde in een nauwere samenwerking tussen Nederland en Gazprom de komende vijf jaar bij het ontginnen van de gasvelden op het noordelijke Russische schiereiland Jamal.
De nog te ondertekenen overeenkomst tussen de Project Delta Group, een op Jamal gerichte organisatie van Nederlandse bedrijven en instellingen, en Gazprom toont de behoefte die de Russen hebben aan samenwerking op het schiereiland. Het gebied is drassig en valt te vergelijken met het Waddengebied. De Nederlandse expertise op deze ondergronden komt hier van pas, beseft Vsevolod Tsjerepanov, een van de topmannen binnen Gazprom. „Nederlandse concerns hebben een traditie van werken op het water. Daarnaast kent Nederland sterke bedrijven, zoals Shell, die de ervaring en de technologie in huis hebben om aan dit soort grote projecten mee te doen.”Rusland wil op Jamal maar al te graag gas naar boven halen om de gasproductie op peil te houden. Tachtig procent van het Russische gas moet hier vandaan komen. Maar Gazprom stuit op problemen die voor de Russen nieuw zijn, gaf Tsjerepanov toe. Zo heeft een groot deel van de gasvelden er al gepiekt, waardoor de druk in de gasvelden afneemt. Nederland heeft ervaring op dit terrein, ook het gasveld bij Slochteren heeft al gepiekt.
De toekomstige overeenkomst vergroot de kans om uiteindelijk daadwerkelijk opdrachten binnen te halen, denkt GasTerratopman Gertjan Lankhorst. Hij noemde de verklaring een mooie verrassing. „Hiermee krijgt onze samenwerking een formeel karakter. De Russen nemen ons heel serieus, dat merkte je ook aan de vragen die we kregen. Die waren heel gericht en er was ook kritiek. Hierdoor ontstond een dialoog en dat is goed voor de samenwerking.”
Volgens Lankhorst kan elk Nederlands bedrijf een voorname rol spelen op Jamal. Maar hij rekent zich niet rijk, aangezien Gazprom ook met landen als Frankrijk en Duitsland praat. Uiteindelijk bepalen de Russen met wie ze zakendoen, maakte Tsjerepanov duidelijk. „We gaan eerst de voorstellen van alle bedrijven bekijken en dan beslissen we met wie we een contract afsluiten.”