Economie

„Landbouwsubsidies nog lang niet afgeschaft”

Een internationaal akkoord over het afschaffen van subsidies op landbouwproducten en het afbouwen van internationale heffingen is nog ver weg. Dat heeft de hoofdonderhandelaar van de Wereldhandelsorganisatie (WTO) op landbouwgebied, Stuart Harbinson, eind vorige week gezegd.

AP
31 March 2003 09:45Gewijzigd op 14 November 2020 00:14

Maandag zou er volgens in het verleden gemaakte afspraken een principeakkoord moeten zijn, maar de onderhandelingen daarover zitten muurvast en kunnen zich nog maanden voortslepen. De grootste dwarsliggers zijn de Europese Unie en Japan.

„De EU lukt het niet om tot een akkoord te komen en Japan wíl geen akkoord”, aldus Harbinson. EU-onderhandelaar Mary Minch ontkent dat Europa het landbouwakkoord tegenhoudt en zegt dat de EU te weinig „wisselgeld” krijgt voor het in principe willen afbouwen van de steun aan Europese boeren en het beperken van de heffingen op producten van buiten de Unie.

De EU wil een deel van de subsidies handhaven en daarnaast internationale regels opstellen over productietechnieken, consumentenbescherming en dierenwelzijn, maar een groot aantal landen is tegen het koppelen van het afbouwen van de subsidies aan productiemethoden en andere „bijzaken.”

Harbinson heeft in februari voorgesteld om in een tussenakkoord over te gaan tot de verlaging van importheffingen met 60 procent en een sterke verlaging van de landbouwsubsidies. Dat voorstel is echter door veel landen afgewezen.

Ontwikkelingslanden zeggen pas over te willen gaan tot het schrappen van importheffingen als de geïndustrialiseerde landen hun subsidiesystemen afbouwen. Grote landbouwexporteurs zoals de VS, Australië en Brazilië dringen daar ook op aan, maar binnen de EU verzetten grote landbouwlanden zoals Frankrijk zich tegen een snelle afbouw van het subsidiesysteem.

Onlangs heeft Duitsland voorgesteld de omvang van de subsidies die boeren in de EU ontvangen niet langer afhankelijk te stellen van hun productie. Nu is dat wel het geval, wat overproductie aanmoedigt. Diverse EU-lidstaten, Frankrijk voorop, zijn tegen dit plan.

De EU heeft in januari een voorstel aangenomen om de invoerheffingen met 36 procent te verlagen, maar heeft dat afhankelijk gesteld van de bereidheid van andere grote landbouwstaten zoals de VS, Canada en Australië om vergelijkbare maatregelen te nemen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer