Binnenland

Vergunning vereist in tippelzone Rotterdam

Alleen prostituees met een vergunning mogen vanaf 1 april werken in de Rotterdamse tippelzone aan de Keileweg.

ANP
31 March 2003 08:58Gewijzigd op 14 November 2020 00:14

Van de naar schatting ruim 300 tippelaarsters die er per jaar volgens hulpverleners actief zijn, hadden er eind maart 63 een aanvraag ingediend op het stadhuis, en ongeveer 100 in de zone zelf, aldus de gemeente.

De vergunning is onderdeel van het pakket maatregelen dat de overlast rond de Keileweg moet verminderen en dat uiterlijk eind 2005 uitmondt in sluiting van de tippelzone. Vooruitlopend op die sluiting wil de gemeente het aantal prostituees in de zone verminderen.

Daarom is de vergunning maar een jaar geldig. Ze vervalt als een vrouw buiten de tippelzone werkt of de zone zes maanden niet bezoekt. „Prostituees die een halfjaar niet komen, omdat ze in een strafrechtelijk traject zitten, zijn hun vergunning kwijt. Wie zes maanden een hulpverleningstraject volgt, kan nog wel een vergunning krijgen”, zo zegt een gemeentelijk woordvoerder.

Een beveiligingsbedrijf controleert ter plekke of de vrouwen de benodigde vergunning hebben. Twee grote borden, bij de tippelzone en aan het begin van de Keileweg, geven de nieuwe regels aan. Later komen daarop ook de aangepaste openingstijden te staan. Nu is de tippelzone open van 18.00 tot 06.00 uur, maar dat wordt korter.

Wie een vergunning aanvraagt, krijgt te maken met hulpverleners. „Het is de bedoeling dat er gewerkt gaat worden aan de problemen die iemand heeft. Die zijn bij iedere tippelaarster anders, vandaar de persoonsgebonden aanpak. We kijken telkens wat er bij een dame moet gebeuren om met haar functie te kunnen stoppen.”

Bouman Verslavingszorg, een bureau voor zorg aan verslaafden, staat achter de voorgenomen sluiting, maar „we breken er onze hersenen over hoe we het tempo kunnen volgen”, aldus een zegsman. Om te voorkomen dat de vrouwen die er werken zich elders verzamelen, is de gemeente gevraagd tien panden te vinden die kunnen dienen als internaat, waar de vrouwen hulp en inwoning kunnen vinden. De gemeente wil ze verder aan werk helpen, zodat ze niet hoeven terug te vallen op prostitutie.

Een andere maatregel die de overlast rond de Keileweg moet terugbrengen, is het preventief fouilleren, dat per 1 april ingaat. In 2002 registreerde de politie in dat gebied 209 geweldsincidenten, waarbij in 79 gevallen een wapen werd gebruikt. De aanwijzing tot veiligheidsrisicogebied staat volgens de gemeente overigens los van de afbouw van de zone en is louter gebaseerd op criminaliteitscijfers.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer