Leeftijdsgrens alcoholverkoop moet naar 18
De leeftijdsgrens voor alcoholverkoop moet naar 18 jaar, betogen Jan Walburg, Laurent de Vries en Wim van Dalen.
De Tweede Kamer bespreekt vandaag in tweede termijn de voorstellen rond de nieuwe Drank- en Horecawet. Het is de laatste kans voor de zittende Kamer om minister Klink en minister Rouvoet ertoe te bewegen de leeftijdsgrens van 18 jaar in te voeren. Wij rekenen erop dat de Kamer deze kans benut om niet alleen de handhaving van de wetgeving, maar ook de gezondheid van de jeugd te verbeteren. Er zijn drie belangrijke argumenten:In de eerste plaats de gezondheid. Alcohol is erg schadelijk voor jonge, zich ontwikkelende hersenen. Een veel te grote groep Nederlandse jongeren onder de 18 jaar drinkt nu veel en vaak. Zo’n 1800 jongeren van 10-15 jaar melden zich jaarlijks bij de spoedeisende hulp met een alcoholvergiftiging. Regelmatig drinken op jonge leeftijd verviervoudigt de kans op verslaving. Invoering van de leeftijdsgrens van 18 jaar is een effectief gebleken maatregel om het schadelijke alcoholgebruik van jongeren onder de 18 terug te dringen. Op dit moment worden er twee leeftijdsgrenzen gehanteerd: 16 jaar voor zwak alcoholhoudende drank en 18 jaar voor sterke dranken. Het is zeer aannemelijk dat handhaven van de leeftijdsgrens gemakkelijker wordt als de leeftijd eenduidig voor alle alcoholgebruik op 18 jaar komt.
In de tweede plaats volgt Nederland met een invoering van de 18 jaargrens Europa en de Wereldgezondheidsorganisatie. Binnen de 27 lidstaten van de Europese Unie hanteren 17 landen een leeftijdsgrens van 18 jaar of hoger voor de verkoop van alcoholhoudende dranken. Slechts vijf landen hanteren een combinatie van 16 en 18 jaar. Een leeftijdsgrens van 18 jaar sluit aan bij Europees en internationaal beleid. Internationaal gezien heeft ongeveer 60 procent van de landen een leeftijdsgrens voor bier van 17/18 jaar. Nederland behoort tot een minderheid van landen waar bier op jonge leeftijd mag worden gekocht. In een recent rapport van de Wereldgezondheidsorganisatie wordt wereldwijde invoering van een minimumleeftijd van 18 jaar als een belangrijk actiepunt gezien.
Ten derde is er in Nederland een breed draagvlak voor de invoering van de 18 jaargrens. Uit onderzoek van het NIPO (mei 2007) blijkt dat 76 procent van de Nederlandse bevolking een leeftijdsgrensverhoging van 16 naar 18 jaar steunt. Ook het merendeel (71 procent) van de jongeren tussen de 16 en de 19 jaar was opvallend genoeg vóór een verkoopverbod van alcohol onder de 18. De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) heeft onlangs aangegeven dat geschat wordt dat ongeveer 60 tot 70 procent van de gemeenten voorstander is van een landelijke leeftijdsgrens van 18 jaar voor de verkoop van alcohol.
De auteurs zijn respectievelijk directeur van het Trimbos-instituut, directeur van GGD Nederland en directeur van Stichting Alcoholpreventie (STAP).