Nieuwe kerk in Scheemda
Nieuwe kerk in Scheemda
De protestantse gemeente in het Groningse Scheemda neemt op 6 juni haar nieuwe kerkgebouw in gebruik. De officiële opening is vastgesteld op 11 september. Dat heeft P. Boven, voorzitter van de bouwcommissie, maandag meegedeeld.Het nieuwe multifunctionele gebouw in het Groningse dorp biedt behalve aan kerkruimte plaats aan cultuur, vrijwilligersinitiatieven en voorzieningen voor jong en oud. Het gebouw staat op de plaats van de oude kerk, de Eexterkerk, waarvan alleen de toren is blijven staan. Het orgel en de preekstoel van de Eexterkerk gaan mee naar het nieuwe kerkgebouw
Eind 2006 fuseerden de hervormde gemeente en de gereformeerde kerk in Scheemda tot de protestantse gemeente Scheemda. Dat leidde tot een gemeente met ongeveer duizend leden en het bezit van twee kerkgebouwen. De gebouwen bleken niet geschikt voor verbouwing en ze waren te klein. Daarom werd gekozen voor nieuwbouw. De gereformeerde kerk aan de Poststraat wordt verkocht. De plannen voor verkoop aan de gemeente Oldambt, waartoe Scheemda behoort, verkeren in de afrondende fase. Op de plaats van de kerk komen winkels en een parkeerterrein.
Theologische vorming in Drachten
Voor de cursus Theologische Vorming voor Gemeenteleden in Drachten hebben op 29 april 32 cursisten hun certificaat ontvangen. Het is de eerste lichting cursisten van de in 2007 gestarte opleiding, aldus studiecoördinator ds. J. Noordam, predikant in Drachten.
De driejarige cursus in Drachten wordt gesteund vanuit de Friese besturen van de Gereformeerde Bond, de Confessionele Vereniging, het Confessioneel Gereformeerd Beraad en de regionale werkgroep van het Evangelisch Werkverband in de Protestantse Kerk in Nederland. De cursusplaatsen in Friesland zijn Drachten, Leeuwarden, Sneek en Buitenpost. De vakken die worden gegeven, zijn Oude Testament, Nieuwe Testament, kerkgeschiedenis, dogmatiek, ethiek, gemeenteopbouw, missiologie, en de praktische vakken: pastoraat, liturgiek, catechetiek en diaconaat.
Begin september start een nieuwe eerstejaarsgroep. De cursus staat open voor ambtsdragers, kerkelijke vrijwilligers en geïnteresseerde gemeenteleden. Er worden geen eisen gesteld aan leeftijd, opleiding of kerkelijke achtergrond. Meer informatie: tvg-drachten.nl.
Hersteld hervormd Huizen
De begeleidingscommissie die vanuit de Hersteld Hervormde Kerk is benoemd om de breuk in de hersteld hervormde gemeente te Huizen te helen, heeft haar besprekingen afgebroken. Dat meldt de commissie in een brief die vorige week bezorgd is bij alle leden van de hersteld hervormde gemeente die op de zondagen niet meer kerken in ’t Visnet, maar bijeenkomsten bijwonen in de Ichthuskerk in Huizen. In de Ichthuskerk gaat de predikant van de hersteld hervormde gemeente ds. A. Kot regelmatig voor. De commissie heeft de gesprekken met ds. Kot afgebroken omdat hij pastoraal werk doet onder de groep gemeenteleden die de diensten in de Ichthuskerk bezoekt. Volgens de commissie voegt de predikant zich daarmee niet naar de opgelegde maatregel van ongevraagd verlof.
In de brief spreekt de commissie de vrees uit dat de breuk in Huizen definitief wordt. De mogelijkheid dat er in Huizen een tweede hersteld hervormde gemeente gevormd wordt is, volgens de commissie, „op voorhand door de kerk uitgesloten.” „Dat betekent dus dat niet teruggaan naar de gemeente in ’t Visnet voor u uiteindelijk tot gevolg zal hebben dat u zich afscheidt van de Hersteld Hervormde Kerk”, concludeert de commissie.
De brief, die ondertekend is door ouderling W. de Kloe, wijst de Ichthuskerkgroep erop dat ook hij een verantwoordelijkheid heeft voor de „zware financiële lasten” waarvoor de gemeente in Huizen staat. Gemeenteleden die dat willen, worden uitgenodigd voor een persoonlijk gesprek.
Gg Rotterdam-Zuidwijk vijftig jaar
De gereformeerde gemeente te Rotterdam-Zuidwijk herdacht onlangs dat ze vijftig jaar bestond. De gemeente werd in 1960 geïnstitueerd. Drie jaar ervoor belegde de kerkenraad van Rotterdam-Zuid (nu: Barendrecht) diensten in wijkgebouw De Larenkamp. Drie predikanten dienden de gemeente: ds. Th. van Stuijvenberg (1969-1973), ds. H. Paul (1973-1980) en ds. F. Harinck (1985-1993). Sinds 1993 is ze vacant. De gemeente telt 235 leden en doopleden. Het kerkgebouw aan de Langenhorst in Zuidwijk is bedoeld voor inwoners van Rotterdam-Zuid ten westen van de spoorlijn Rotterdam-Dordrecht en voor inwoners van de noordelijke wijken van Barendrecht-Carnisselande.
Vriend worden van de Joriskerk
Op de plaats van de Joriskerk in Amersfoort staan drie kleurloze kantoorgebouwen. Van het derde staat het betonnen geraamte al overeind. Met bouwkranen wordt het gebouw, zo’n twintig verdiepingen hoog, verder afgemaakt. Dat is het spookbeeld dat de Vrienden van de Joriskerk hebben als het gaat om Hof van Amersfoort in 2025, zo laat een fotomontage op een folder van de stichting zien. De 800 jaar oude kerk in de Amersfoortse binnenstad is dan afgebroken en heeft plaatsgemaakt voor moderne kantoorpanden.
De stichting roept belangstellenden op om vriend te worden van de Joriskerk. „De een kent de Joris als concertzaal, een ander als stilteplek, een derde komt er voor de kerkdienst, weer een ander ziet het als zijn taak dit cultureel erfgoed te bewaren voor volgende generaties.”
De kerk is dringend aan restauratie toe. De bonte knaagkever heeft de eikenhouten kapconstructies aangetast. De stabiliteit gaat verloren en de gemetselde gewelven raken ontzet.
Er is nog 4 ton nodig om de restauratie van in totaal 1,5 miljoen euro af te maken. Vrienden krijgen met hun donatie een gratis toegangspas, kaarten voor het jaarlijkse donateursconcert of een kopergravure van de kerk.
Grondvlak bevat nieuws uit plaatselijke gemeenten. Heeft u tips? Stuur een bericht naar grondvlak@refdag.nl of naar Reformatorisch Dagblad, t.a.v. kerkredactie, Postbus 670, 7300 AR Apeldoorn.