Kerk & religie

Klassiek gereformeerd in Zwitserland

De gereformeerde leer laat het duidelijkst zien dat God heilig en almachtig is, dat het heil in Zijn handen is en dat Hij soeverein is, zegt ds. Kurt Vetterli. „Dit maakt ons vrij van verantwoordelijkheid die we niet hebben en maakt ons tegelijk ook verantwoordelijk tegenover God.”

Jan van de Kamp
10 May 2010 11:43Gewijzigd op 14 November 2020 10:30

Ds. Vetterli was een van de bezoekers van de zaterdag in het Duitse Schopheim gehouden Veraxconferentie. Ongeveer vijftien jaar geleden ging hij theologie studeren en kwam hij in aanraking met het calvinisme. Inmiddels is hij ruim anderhalf jaar predikant van de Evangelisch-Reformierte Gemeinde (ERG) in het Zwitserse Basel.Het evangelische kerkverband waarbinnen ds. Vetterli eerst diende, kreeg problemen met de verkiezingsleer die hij uitdroeg, en de predikant moest zijn gemeente verlaten. Zo kwam hij zo’n twee jaar geleden terecht bij de ERG. De gemeente in Basel baseert zich met andere Zwitserse en Oostenrijkse gemeenten niet op de Helvetische Confessie, zoals de landskerk doet, maar op de Westminster Confessie. Dit niet alleen ter afgrenzing van vrijzinnigheid, maar ook om de klassiek-calvinistische leer te profileren.

In die hoek plaatst ook ds. Vetterli zich. „Tijdens mijn studie theologie begon ik me in de gereformeerde theologie te verdiepen. Omdat daarover niet zo veel Duitse boeken beschikbaar zijn, stortte ik me op de Engelse literatuur, zoals van Arthur Pink en R. C. Sproul. Ook van Owen en Spurgeon heb ik veel geleerd.”

Wat is de toestand van de protestantse landskerk in Zwitserland?

„Die is ronduit slecht. Van de reformatorische leer is zo goed als niets over. De kerken worden beheerst door het postmodernisme, wat in vrijblijvendheid en afkeer van leerstelsels tot uitdrukking komt.”

Waarom baseert de ERG zich op de Westminster Confessie?

„Die vind ik de beste belijdenis, omdat ze zo systematisch en uitvoerig is. We moeten de volle raad van God, het hele spectrum van leerstukken, verkondigen.”

Wat kunnen Nederlandse christenen voor orthodoxe gereformeerde gemeenten in Zwitserland betekenen?

„Wij kunnen van de rijke Nederlandse gereformeerde traditie, die het liberalisme tot nog toe heeft overleefd, veel leren. Ik ben er diep van onder de indruk dat Nederlandse christenen er het belang van inzien om onze gemeenten financieel te steunen, via de Stichting Steun Reformatie Oostenrijk. De serie puriteinse werken van de Stichting Vrienden van Heidelberg en Dordrecht vind ik heel waardevol. Het zou prachtig zijn als Bavincks dogmatiek nog eens in het Duits uitkwam.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer