Overleg over vrede in M-Oosten hervat
Israël en de Palestijnen hebben zondag na een onderbreking van anderhalf jaar hun indirecte vredesoverleg hervat. Beide partijen praten met elkaar via de Amerikaanse bemiddelaar George Mitchell.
Mitchell sprak zondag in Ramallah op de Westelijke Jordaanoever met de Palestijnse onderhandelaar Saeb Erekat en de Palestijnse president Mahmud Abbas. Abbas zal zelf het Palestijnse onderhandelingsteam leiden, aldus Erekat. Alle pijnpunten in het conflict tussen beide partijen zullen aan bod komen. De Palestijnse Bevrijdingsorganisatie (PLO) en de Fatahpartij van Abbas hadden zaterdag al groen licht voor de start van de gesprekken gegeven.Mitchell hoopt binnen enkele maanden directe gesprekken tussen Israël en de Palestijnen tot stand te brengen. De Israëlische premier Benjamin Netanyahu riep zondag op zo snel mogelijk rechtstreekse gesprekken te beginnen. „De komende gesprekken moeten snel leiden tot direct overleg. Vrede kun je niet van een afstand regelen”, aldus Netanyahu in een openbaar overleg met zijn kabinet. „Niemand kan verwachten dat we besluiten kunnen nemen en overeenstemming kunnen bereiken over zulke belangrijke zaken als we niet in één ruimte zitten.”
De onderhandelingen waren afgebroken na de Gazaoorlog anderhalf jaar geleden. Indirecte gesprekken zouden aanvankelijk in maart worden hervat, maar werden uitgesteld na een rel over de bouw van nieuwe illegale Israëlische nederzettingen in Arabisch Oost-Jeruzalem.
De Verenigde Staten hebben Israël en de Palestijnen zondag gewaarschuwd dat zij het niet moeten wagen om prille vredesbesprekingen tussen beide partijen te ondermijnen. Degene die dat wel doet, wordt daarvoor verantwoordelijk gehouden, liet een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken weten.
De zegsman deed zijn uitspraken nadat Mitchell zijn eerste ronde van indirecte vredesgesprekken tussen Israël en de Palestijnen had afgerond. Mitchell keert over een week terug naar de regio om verder te bemiddelen.
Israël en de Palestijnen liggen op tal van punten overhoop, zoals de afbakening van een toekomstige Palestijns staat en de terugkeer van de Palestijnse vluchtelingen. Ook willen de Palestijnen Oost-Jeruzalem als hun hoofdstad, een eis die voor Israël niet bespreekbaar is.