„Vrij op 5 mei kost feestdag”
Kamerlid Anker van de ChristenUnie zou er geen bezwaar tegen hebben als tweede pinksterdag wordt ingeruild voor een vrije dag op 5 mei.
Een meerderheid in de Tweede Kamer stemt in met het voorstel van PvdA-leider Cohen om van 5 mei een jaarlijkse nationale feestdag maken, met een vrije dag voor iedereen. Behalve de PvdA zijn ook de ChristenUnie, de SGP, de SP, de GroenLinks en de PVV voorstander. Het CDA spreekt van een sympathiek idee. D66 is voor, mits een andere feestdag wordt afgeschaft. De Partij voor de Dieren is tegen.Cohen wil met zijn voorstel aangeven hoe belangrijk vrijheid en vrijheid van meningsuiting zijn. „Het wonderlijke is dat, naarmate je in een vrijere wereld leeft, het besef afneemt hoe belangrijk dat eigenlijk is”, zei hij tegen nu.nl. Hoe een extra vrije dag voor iedereen betaald moet worden, kon Cohen gisteravond in Pauw & Witteman nog niet zeggen.
De ChristenUnie signaleert dat probleem ook. „Het kost het bedrijfsleven 300 miljoen euro. Maar we zouden meer de rust moeten nemen om de vrijheid te vieren”, zei Kamerlid Anker gisteravond in Pauw & Witteman. Volgens hem is tweede pinksterdag geen Bijbelse dag en kan deze daarom worden ingewisseld voor een feestdag op 5 mei.
GroenLinksleider Halsema spreekt over een „nieuwe, seculiere, iedereen insluitende feestdag. Maar graag in ruil voor een bestaande feestdag, zoals tweede pinksterdag.”
De SGP stemt ook in met een vrije dag op 5 mei. De partij plaatst daar wel de kanttekening bij dat de invulling ervan méér recht moet doen aan de historische gebeurtenissen en vindt het te makkelijk om zo maar een vrije dag „weg te geven.” De SGP wil in ieder geval voor Bevrijdingsdag geen traditioneel christelijke feestdag inleveren.
„Eens”, liet PVV-leider Wilders al snel weten. De SP is blij met het „voortschrijdend inzicht” bij de PvdA. De SP stelde het in 2007 voor, maar de PvdA was toen tegen.
Het CDA vindt dat met werkgevers en vakbonden over de uitwerking van het idee moet worden gesproken. „Geen feestje op andermans kosten. Het is te gemakkelijk om de rekening bij de werkgevers te droppen. Het is de vraag of in de economische crisis een extra vrije dag de hoogste prioriteit moet krijgen”, zegt Kamerlid Jan Schinkelshoek.
Sinds 1990 is 5 mei overigens al een officiële nationale feestdag, maar een verplichte vrije dag is het niet. In veel cao’s is staat dat 5 mei eens in de vijf jaar een vrije dag is.
De RMU ziet haken en ogen aan het voorstel. „Het is een groot goed om Bevrijdingsdag te kunnen gedenken en te vieren, maar of die dag iedereen verplicht vrij moet zijn dient geregeld te worden aan de cao-tafels, want het kost ondernemingen geld.”