Geen extra veiligheidsmaatregelen bij concert
AMSTERDAM - De Amsterdamse politie en de gemeente Amsterdam nemen geen aanvullende veiligheidsmaatregelen voor het Bevrijdingsconcert op de Amstel woensdagavond. Ze houden vast aan de noodverordening die al van kracht is, maakte de gemeente bekend.
Wel vindt er een „verschuiving en verscherping” van het toezicht plaats. „Het toezicht op straat en op en om het water wordt optimaal georganiseerd”, liet een woordvoerder van de gemeente weten. Er zijn extra agenten op de been die een oogje in het zeil houden.Waarnemend burgemeester Lodewijk Asscher heeft samen met politie en justitie de veiligheidsmaatregelen woensdagochtend nog eens goed bekeken naar aanleiding van het incident dinsdagavond tijdens de dodenherdenking op de Dam.
Ook is er overleg gevoerd met de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en de Dienst Koninklijke en Diplomatieke Beveiliging, die zorgdraagt voor de beveiliging van leden van het Koninklijk Huis en hoogwaardigheidsbekleders. Onder anderen koningin Beatrix en premier Balkenende zullen het concert in Amsterdam bijwonen.
Rondom de Amstel wordt een veiligheidsgebied gecreëerd met hekken. De politie heeft extra bevoegdheden om mensen uit het gebied te verwijderen. Voorts is het van 18.00 uur tot 24.00 uur verboden om zich op het balkon of het dak van huizen in de omgeving te begeven. De ramen van die huizen moeten de hele avond gesloten zijn. Personen die in het gebied wonen of daar op bezoek gaan, worden onder begeleiding van agenten van en naar de woning gebracht.
Demissionair premier Balkenende heeft woensdagmiddag in Roermond met het ontsteken van het bevrijdingsvuur het startsein gegeven voor de Bevrijdingsfestivals in de twaalf provincies en Amsterdam. Voorafgaand aan de openingshandeling hield voormalig premier Wim Kok in Roermond de 5 meilezing. Balkenende kwam woensdagochtend met de Vrijheidstrein uit Maastricht aan op het station van Roermond, waar hij werd verwelkomd door onder anderen burgemeester Henk van Beers. In Roermond gaf gouverneur Leon Frissen van Limburg woensdagochtend ook het startschot voor een fietstocht van veertig veteranen naar Wageningen, waar de Duitsers in mei 1945 de capitulatie tekenden.
Op dertien plaatsen in Nederland vinden Bevrijdingsfestivals plaats, die naar verwachting een kleine miljoen Nederlanders trekken. In steden in de twaalf provincies en in Amsterdam zijn in totaal ongeveer 250 acts te zien.
De Duitse ambassadeur Thomas Läufer is woensdag niet aanwezig bij de landelijke viering van Bevrijdingsdag in Roermond. De reden is dat hij ziek is. Een woordvoerder van de ambassade bevestigde een bericht daarover op de regionale zender L1.
Het Nationaal Comité 4 en 5 Mei had Läufer, samen met een aantal collega-ambassadeurs, uitgenodigd om de feestelijkheden in theater De Oranjerie bij te wonen.
Volgens de woordvoerder voelde de ambassadeur zich dinsdag al niet goed, toen hij dodenherdenkingen bezocht in Vught en Wassenaar. „Hij zou er in Roermond graag bij zijn geweest, maar het ging niet”.
PvdA–leider Cohen vindt dat 5 mei elk jaar een officiële nationale feestdag moet zijn en daarmee een vrije dag. Nu is dat eens in de vijf jaar het geval. Cohen pleit daarvoor in een gesprek met NU.nl. De PvdA–lijsttrekker en oud–burgemeester van Amsterdam wil ermee aangeven hoe belangrijk vrijheid en vrijheid van meningsuiting zijn. „Het wonderlijke is dat, naarmate je in een vrijere wereld leeft, het besef afneemt hoe belangrijk dat eigenlijk is”.
Cohen krijgt voor zijn pleidooi snel steun van zowel PVV–leider Wilders, als van de SP. „Eens, iedere 5 mei een vrije dag”, laat Wilders in een reactie weten. De SP is blij het het „voortschrijdend inzicht” bij de PvdA. SP–Kamerlid Van Raak stelde het zelf in 2007 al eens voor in de Kamer, maar de Pvda was toen nog tegen. „Ik neem aan dat we dit nu direct na de verkiezingen kunnen gaan regelen”, aldus Van Raak.
Cohen, wiens ouders moesten onderduiken in de Tweede Wereldoorlog, merkt bij NU.nl op dat het belang van vrijheid prominenter in beeld is gekomen. „Zeker na de moord op Theo van Gogh. Het is niet voor niks dat ik toen op de Dam aanhaalde: ik ben het in alles met wat u zegt oneens, maar ik zal blijven strijden voor uw recht het te mogen zeggen”.
Vrijheid van meningsuiting moet volgens Cohen samengaan met verantwoordelijkheid. PVV–leider Wilders is volgens Cohen iemand die„op een aantal punten anderen niet de gelegenheid geeft om hun vrijheid te gebruiken”.
Cohen denkt dat er onder moslimvrouwen wel winst valt te behalen. „Ik sluit niet uit dat zij die vrijheid wel willen, maar hem niet hebben of krijgen. Die gelegenheid moeten zij wel hebben”.