Ruzie rond jeugdhonk Oud-Vossemeer escaleert
Het jeugdhonk in Oud-Vossemeer heeft onverwacht de deuren gesloten. De stichting Jong Vosmaer heeft de sleutels bij de gemeente ingeleverd en zichzelf ontbonden.
Oorzaak van het conflict is het medegebruik van het honk door oudere hangjongeren. Onder toezicht van het jeugd- en jongerenwerk maakte de veelbesproken groep twee avonden in de week gebruik van het honk. Nog binnen de afgesproken proefperiode van drie maanden escaleerde de zaak. Niet direct door wangedrag van de jongeren, maar eerder door gebrek aan overleg. „Er is onderling veel te weinig gepraat”, aldus een teleurgestelde wethouder M. Velthuis.
Het honk van Jong Vosmaer aan de Patrijzenweg werd pas eind 2001 geopend. De jongere jeugd kon er onder toezicht van vrijwilligers knutselen op woensdagmiddag, er was een computerclub en op vrijdagavond een disco voor jeugd tot zestien jaar.
Na een mislukte poging door Jong Vosmaer om oudere jeugd binnen te halen, slaagde de door de gemeente nieuw aangestelde jongerenwerker Idriss Bourhardaine er wel in om contact te krijgen met de groep hangjongeren die zich doorgaans ophoudt nabij de Plus-supermarkt. De gemeente benaderde vervolgens Jong Vosmaer om haar ruimte beschikbaar te stellen. „De jongerenwerker wil niet alleen met die jongeren op een bank zitten”, aldus Velthuis. „Hij wil ook iets met hen doen en activiteiten organiseren. Logisch dat je dan aan het medegebruik van een duur gebouw denkt.”
Pas na veel getouwtrek ging het bestuur van Jong Vosmaer akkoord met het delen van de ruimte, die het overigens huurt van de gemeente. Volgens voorzitter Suze van Buuren van Jong Vosmaer ligt in de gedwongen samenwerking de kiem van het nu ontstane conflict. „Het gaat om een verschrikkelijk problematische groep en wij zitten op een prachtige locatie. We zijn er trots op dat wij het vertrouwen hebben gekregen van de raad, het college en de buurt. Vandaar dat we aanvankelijk huiverig waren. Omdat wij ook graag een oplossing voor deze groep wilden, hebben we uiteindelijk meegewerkt. Nu er straks ook een skatebaan bij het honk komt, wordt een nieuwe hangplek gecreëerd. Daar willen wij als bestuur niet de verantwoording voor dragen.”
Nog voor de hangjongeren daadwerkelijk naar het jeugdhonk kwamen, was er volgens Van Buuren ook bij de jeugd al het nodige wantrouwen. „Ze vonden mij te streng. Dat is al gezegd op een bijeenkomst in de Vossenkuil, waar iedereen uitgenodigd was, behalve wij. Officieel ben ik daar nooit van op de hoogte gesteld. Er is nooit hoor- en wederhoor toegepast. De jongerenwerker heeft zich laten manipuleren door de jeugd. Hij is aan zijn eerste jaar bezig en moet scoren.”
Het delen van de ruimte en de spullen leverde in de praktijk ook de nodige problemen op. Het stoorde Jong Vosmaer dat er soms jongeren van andere dorpen in het honk verschenen. Bovendien werd het jeugdwerk verboden om de geluidsapparatuur van Jong Vosmaer te gebruiken. Voorgoed, volgens de gemeente. In ieder geval voor de duur van de proefperiode, zegt Van Buuren. Toen de gemeente aandrong op een herziening van het huurcontract, waarbij ook het jeugd- en jongerenwerk als volwaardig huurder zou worden beschouwd, barstte de bom. „De zaken stapelen zich op. Onderling werd slecht gecommuniceerd. Vaak ging het om korte, onvriendelijke boodschappen, die soms op de rand van een bierviltje werden neergeschreven. De gemeente wil gewoon van de zelfstandige stichtingen af en alles naar zichzelf toetrekken. Op deze manier zouden we onze zeggenschap kwijtraken.”
Voorzitter G. van de Wijer van het comité jeugdbegeleiding, tevens de plaatselijke huisarts, betreurt de gang van zaken. „Mijn indruk is dat Jong Vosmaer in een aantal zaken te halsstarrig is geweest. We waren met z’n allen iets aan het opbouwen, maar moeten nu een stap terug doen.” Wethouder Velthuis noemt de ontwikkelingen vervelend. „Jong Vosmaer had moeten inzien dat de jongerenwerker er voor alle jeugd in de gemeente is, ook die van buiten Oud-Vossemeer. Bovendien ging het niet om hordes, maar om enkelingen.”
Jong Vosmaer heeft inmiddels een deel van de inboedel uit het honk laten verwijderen. Het gaat om spullen die zijn aangekocht met bijdragen uit diverse fondsen, waaronder de gewraakte muziekinstallatie.