Boete bij overtreding boerkaverbod in België en Frankrijk
De Belgische moslimraad en Amnesty International hebben vrijdag stevige kritiek geuit op plannen voor een boerkaverbod in het openbaar. Donderdag keurde het Belgische lagerhuis een wetsvoorstel voor een dergelijk verbod goed. De wet ligt nu bij de senaat.
In de wet staat dat het dragen van een boerka onverenigbaar is met de veiligheid op straat omdat iedereen herkenbaar moet zijn. Het is echter onduidelijk of de senaat over het wetsvoorstel zal stemmen nu de Belgische regering is gevallen en in juni waarschijnlijk nieuwe verkiezingen worden gehouden.„Ik denk dat ze ons gewoon willen uitschakelen”, zei Souad Barlabi, een jonge vrouw met een gewone hoofddoek, toen ze vrijdag de grote moskee van Brussel binnenging voor gebed. „We voelen ons aangevallen.”
Het Belgische parlement had donderdag gestemd voor een nationaal verbod om op straat kleding te dragen die het gezicht verhult, zoals de boerka. Geen enkel parlementslid stemde tegen: een uitzonderlijk teken van eenheid in het doorgaans zo verdeelde België.
Wie het verbod negeert, kan een boete krijgen van 15 tot 25 euro of een celstraf tot zeven dagen. De wet moet nog goedkeuring krijgen van de Senaat. Het is dan het eerste nationale boerkaverbod in de wereld, waarbij vooral de veiligheid als reden wordt genoemd.
Wie in Frankrijk een vrouw dwingt een boerka of een nikab te dragen, kan een gevangenisstraf van een jaar en een boete van 15.000 euro krijgen. Een vrouw die zo’n kledingstuk draagt, dat vrijwel het gehele gezicht bedekt, loopt het risico dat ze een boete van 150 euro moet betalen.
Dat staat volgens de krant Le Figaro in een wetsvoorstel van de Franse regering, dat in juli bij het parlement wordt ingediend. „Niemand mag in het openbaar kleren dragen die erop gericht zijn het gezicht te bedekken”, staat in het wetsvoorstel.
De Franse Raad van State heeft al gewaarschuwd dat een boerkaverbod mogelijk in strijd is met de grondwet. In Frankrijk wonen een kleine zes miljoen moslims, de grootste islamitische minderheid in Europa.