Nederland op matje EU over stemming tonijn
Nederland moet in Brussel verantwoording afleggen omdat het zich bij een internationaal congres over bedreigde dieren niet heeft gehouden aan de EU–afspraak over een stemming. De Europese Commissie overweegt Nederland door het Europees Hof van Justitie te laten veroordelen, aldus een woordvoerder van EU–commissaris Janez Potocnik (Milieu) vrijdag.
Het opmerkelijke geschil gaat over de bescherming van de zeldzame blauwvintonijn. Voor de zogeheten CITES–conferentie in maart in Doha hadden de 27 EU–landen afgesproken zich te onthouden van stemming over een voorstel van Monaco. Het plan was om later met een eigen vooorstel te komen. Tegen de afspraak in, stemden Nederland en Groot–Brittannië toch voor het voorstel van Monaco.„Dit schept een gevaarlijk precedent”, aldus de woordvoerder,die zich niet kan herinneren ooit eerder zo’n situatie te hebben meegemaakt. „De EU–landen en de Europese Commissie hadden het standpunt langdurig uitonderhandeld. Dan moet je je daar wel aan houden”.
De Europese Commissie is van zins om Nederland een formele brief te sturen, waarin Nederland twee maanden de tijd krijgt om uitleg te geven. Als Brussel dan nog ontevreden is, volgt een rechtszaak bij het EU–Hof in Luxemburg.
Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) zegt in een reactie het eventuele besluit van Brussel af te wachten. „Wij hebben nog geen brief gekregen”, aldus een woordvoerster. Ze erkent dat Nederland bij de conferentie inderdaad voor het voorstel van Monaco heeft gestemd. Wat daarvan de reden was, wil de woordvoerster nu niet zeggen.
De voorstellen van zowel Monaco als de gezamenlijke EU–landen beoogden om de handel van de blauwvintonijn te stoppen, maar op een andere manier. Beide voorstellen haalden het uiteindelijk niet. Vooral door een krachtige lobby van Japan kan de schaarse blauwvintonijn nog volop worden gevangen in de Middellandse Zee. Japan betaalt steeds veel geld voor deze vis, die wordt verwerkt in de sushi.