Binnenland

Tiel heroverweegt zondagopenstelling

De gemeente Tiel moet een nieuw besluit nemen over de vraag welke supermarkten op zondag de deuren mogen openen. Dat heeft woordvoerder O. Braspenning van de gemeente donderdag bevestigd.

André Bijl
29 April 2010 22:17Gewijzigd op 14 November 2020 10:27

Dat de gemeente een nieuw besluit moet nemen is het gevolg van de uitspraak van de gemeentelijke bezwarencommissie die onlangs bepaalde dat B en W de procedure die de openstelling van de supermarkten regelt, over moeten doen. Daarmee is de keuze voor de supermarkten Albert Heijn en Lidl voorlopig teruggedraaid.B en W nemen voor de zomervakantie een beslissing over de kwestie. Volgens Braspenning betekent dit uitstel geen afstel van de zondagopenstelling. „De raad heeft daar in principe al een besluit over genomen.”

Het initiatief om de supermarkten op zondag na 16.00 uur open te stellen, is afkomstig van de winkels zelf. Gelet op het aantal inwoners komen hiervoor twee supermarkten in aanmerking. De gemeente heeft de mogelijkheid op grond van de toerismebepaling alle supermarkten groen licht te geven. „Maar met het oog op de zondagsrust en de mogelijke overlast hebben raad en college daar bewust niet voor gekozen”, aldus Braspenning. „Ook voor een loting of een roulatiesysteem tussen de winkels voelden we niets.”

De gemeente stelde aan de hand van eigen geformuleerde criteria vast welke supermarkten voor zondagsopenstelling in aanmerking kwamen. Daarbij ging het om zaken als overlast voor de omgeving door verkeer en hangjongeren. De Albert Heijn kwam als supermarkt uit de bus die de minste overlast veroorzaakte, gevolgd door de Lidl en de C1000, die evenveel punten scoorden. Bij de loting trok de Lidl aan het langste eind.

De C1000, buurman van de Lidl, en de Coop lieten het er niet bij zitten en tekenden bezwaar aan. De EmTé was het ook niet eens met de gang van zaken, maar legde zich bij het besluit neer.

Tegenover de bezwarencommissie uitten de advocaten van C1000 en Coop kritiek op de Tielse methodiek. De commissie stelde de bezwaarmakers in het gelijk en vindt dat de procedure moet worden overgedaan. Volgens Braspenning betekent dit niet dat het systeem zelf van de baan is. „Daar gaat de commissie mee akkoord. Alleen moeten we de beslissing beter motiveren en de beleidsregels aanpassen.”

Volgens woordvoerder M. Vogelpoel van Coop Nederland is dat nog maar de vraag. „De commissie was heel duidelijk: dit puntensysteem kan niet door de beugel. De aanpak is absurd en komt in geen enkele andere gemeente voor. Je krijgt de indruk dat de uitkomst van tevoren al vaststond.”

Vogelpoel geeft aan dat de economische belangen voor de supermarkten groot zijn en dat zijn organisatie bereid is juridisch tot het uiterste te gaan. Inmiddels worden er vanuit de supermarkten alternatieven aangedragen. Als het aan de Coop ligt, gaan de winkels bij toerbeurt open, terwijl Albert Heijn alle kandidaten groen licht wil geven.

CU-raadslid A. C. Blok hoopt echter dat de „schade” beperkt blijft. Hij verwacht dat de overgrote meerderheid in de Tielse raad –gedomineerd door PvdA, VVD en lokale partijen– niet tegen de zondagopenstelling zal ageren. „Je hoort nauwelijks principiële bezwaren. De consumenten zijn verdeeld: lang niet iedereen wil op zondag achter de koopjes aan. Wij proberen op die geluiden in te haken en duidelijk te maken dat de zondag is bedoeld voor kerkgang en rust.”

Voor de CU –die in maart voor het eerst in de raad kwam– biedt de huidige discussie de mogelijkheid een eigen geluid te laten horen. „Tegenhouden is er niet bij, maar we kunnen wel mensen aan het denken zetten.”

Het college komt waarschijnlijk volgende maand met de heroverweging naar buiten.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer