Middelburgse burgervader: Het moet vooral een feestje blijven
MIDDELBURG (ANP) – Eind deze week is het Koninginnedag en de koninklijke familie bezoekt het Zeeuwse Wemeldinge en Middelburg. Burgemeester Schouwenaar ontvangt Beatrix in de Zeeuwse hoofdstad. Vijf vragen aan de burgervader van Middelburg.
Hoe bereidt u zich voor op het koninklijk bezoek? „We hebben al een half jaar hard gewerkt aan de veiligheid met de politie en met de organisatie. Het is gelukt, we zijn helemaal voorbereid om een feest op poten te zetten waar 45.000 mensen op af zullen komen. Iedereen, en ik ook, is ontzettend enthousiast bezig geweest".
Bent u bang dat er weer iets gebeurt zoals vorig jaar?
„Nee, daar ben ik niet bang voor. We nemen duidelijk de verantwoordelijkheid. Dat is alleen iets dat elke gemeente doet die een evenement organiseert. De ruimte bij ons is beperkt. We hebben een mooie binnenstad, maar er zijn wel veel nauwe straatjes, alleen is dat bij alle evenementen in onze binnenstad een probleem, daar zijn we ons dus ook bewust van. We hebben geprobeerd alle risico’s in kaart te brengen. De veiligheid is immers belangrijk, maar het moet ook vooral wel een feestje blijven".
Bent u als burgemeester nog zenuwachtig voor de komst van de koningin?
„Ook niet, ze is namelijk best vaak in Middelburg. Tijdens de uitreiking van de Four Freedoms Awards komt ze altijd, bij het 250–jarig bestaan van de regionale krant was ze er en nu dus weer. Alleen komt ze niet voor mij, maar voor de mensen, ik begeleid alleen maar. Bovendien is ze altijd vriendelijk en sympathiek, dus ik heb ook geen reden om nerveus te zijn".
Hoe voelt het als alle ogen op u zijn gericht?
„Er zijn veel mensen in de binnenstad. Wat doe je voor ze komen, wat doe je als ze weg zijn? Natuurlijk gaat mijn pak nog naar de stomerij, wordt mijn ambtsketen nog eens opgepoetst en ga ik naar de kapper, maar dat doe ik voor elk evenement. De ogen moeten zijn gericht op Middelburg, hoe mooi de stad is en hoe leuk het feest daar was, niet op mij".
Is het nog bijzonder dat Middelburg de eerste stad is na Apeldoorn?
„Ik kan me goed voorstellen dat er scherp gekeken wordt naar hoe het bij ons gaat. Koninginnedag heeft vorig jaar op iedereen veel indruk gemaakt. Verder is het niet anders dan anders. Elke gemeente in Nederland is zich bewust van risico’s bij evenementen. Apeldoorn had het ook helemaal voor elkaar, ze hadden alleen de pech dat het verkeerd ging. Geen enkele gemeente kan de veiligheid ook garanderen, maar wel haar best doen zoveel mogelijk uit te sluiten. We hebben geleerd van Apeldoorn, zoals we altijd van alle evenementen leren. Ik hoop dat iedereen vrijdag alleen maar zegt: wat was dat een leuk feest".