Opinie

Geen titel

Homoseksualiteit

28 April 2010 09:45Gewijzigd op 14 November 2020 10:26

In de krant (RD 26-4) werd een verslag geplaatst van de studiedag die gehouden werd over homoseksualiteit. Op deze dag had ik zitting in het forum. Ik kan mij voorstellen dat mijn kerkelijke gemeente zich door het artikel aangevallen voelt en daarom wil ik graag enkele dingen rechtzetten.Het is waar dat ik tijdens een huisbezoek gesproken heb over mijn geaardheid. Men schrok toen omdat men niet had verwacht dat dit bij ons in de gemeente voorkwam. In het verslag lijkt het alsof de openheid averechts heeft gewerkt. Ik citeer: „Hendriksen stelde dat God hem heeft vastgehouden, zodat hij niet weggelopen is. Hij heeft geprobeerd openheid te creëren in de gemeente.”

Het lijkt er hier op dat ik mijn gemeente ervan beschuldig dat ze me bijna de kerk uitgedreven heeft. Dit is echter een verkeerde conclusie. Tot nog toe heb ik enkel bemoedigende reacties gehad. Ik heb alleen gezegd dat God mij heeft vastgehouden om Hem de eer te geven dat ik niet in de wereld terecht ben gekomen.

De uitspraak dat er geen voorbede voor homo’s werd gedaan dan alleen tijdens de doopdienst in het rijtje van zielige mensen moet eveneens niet opgevat worden als een verwijt. Ik heb geprobeerd duidelijk te maken dat ik me afvraag of voorbede tijdens een doopdienst het enige is wat een dominee kan doen en dat ik me niet in het genoemde rijtje thuis voel.

Tot slot vind ik het jammer dat in het verslag niet naar voren is gekomen waarom ik van mening ben dat er openheid in de gemeente moet zijn. Zoals dr. J. Hoek zei: „Als één lid van het lichaam van Christus lijdt, lijden alle leden mee.” Ik hoef geen medelijden, maar een gemeente om me heen die mee lijdt, heb ik wel nodig.

Kees Hendriksen

(Adres bij de redactie bekend)


Zeeuws dialect

In RD 26-4 staat een bijdrage van J. Mastenbroek waarin een aantal kerkhistorische anekdotes wordt gepresenteerd rond het thema ”Zeeuws dialect”. Helaas blijkt de schrijver niet goed bekend te zijn met de eigenschappen van deze streektaal.

Hij stelt dat in het Zeeuws de g en de h met elkaar worden verwisseld. Deze bewering is slechts ten dele juist. Het verschijnsel van de medeklinkerverwisseling doet zich namelijk alleen voor wanneer een dialectspreker die niet doorkneed is in de uitspraak van het ABN, zijn uiterste best doet om toch netjes ”Hollands” te spreken. In zijn moedertaal spreekt men de h niet uit en wordt de g afgezwakt tot een h. Op het moment dat iemand zich inspant om de g als g en de h als h uit te spreken, kan het misgaan doordat de g en de h worden verwisseld. Dit verschijnsel heet overcorrectie.

Verder kunnen vraagtekens geplaatst worden bij het waarheidsgehalte van de beweringen van Meertens die in dit verband in het artikeltje wordt geciteerd. Gemeentezang kenmerkt zich onder andere door ongekunsteldheid. Mensen die in een kerkdienst gezamenlijk een psalm zingen, zullen zich niet of nauwelijks bekommeren over de vraag of hun uitspraak overeenkomt met die van het ABN.

A. P. Nijsse

Meekrapstraat 7

4421 DM Kapelle

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer