Kerk & religie

PKN evalueert duurzaamheid beleggingen

UTRECHT – Het synodebestuur van de Protestantse Kerk in Nederland (PKN) heeft toegezegd in maart 2010 de duurzaamheid van de beleggingen van de kerk te evalueren. Dan wordt ook bekeken of de nota ”Duurzaamheid en beleggen” moet worden aangepast.

Kerkredactie
23 April 2010 14:42Gewijzigd op 14 November 2020 10:24
Ds. Arenda Haasnoot is vice-preses van de PKN-synode.
Ds. Arenda Haasnoot is vice-preses van de PKN-synode.

De kleine synode van de Protestantse Kerk in Nederland (PKN) boog zich gisteren onder andere over de jaarrekening van de Stichting de Zending der Protestantse Kerk. Deze stichting verloor verleden jaar 7,9 miljoen euro op de beurs. In een bij 
de jaarrekening opgenomen uitleg meldt het bestuur dat het vermogen van de stichting is 
gedaald tot bijna 29 miljoen euro.

Het bestuur verantwoordt zich over het gevoerde beleid en concludeert geopereerd te hebben binnen de regels van de nota ”Duurzaamheid en beleggingen”, die de PKN in 2007 heeft opgesteld.

Na vragen uit de kleine synode zegde het synodebestuur toe om in maart 2010 een evaluatie te houden over de duurzaamheid van de beleggingen van de kerk. Ook wordt dan bezien of het beleggingsstatuut van de PKN moet worden aangepast.

Overigens werd gisteren duidelijk dat de waarde van de portefeuille van Stichting de Zending der Protestantse Kerk inmiddels weer in de lift zit. Op 14 september bedroeg het koersherstel op de hele portefeuille 8 procent.

De kleine synode stemde gistermiddag achter gesloten deuren in met voorzieningen voor de hersteld hervormde gemeenten van Ridderkerk, Sint Maartensdijk en Maartensdijk. In Ridderkerk wordt kerkrentmeesterlijk en diaconaal vermogen van de hervormde gemeente overgedragen aan de hersteld hervormde gemeente.

In Sint Maartensdijk worden kerkgebouw en verenigingsgebouw voor vijftig jaar in erfpacht gegeven aan de hersteld hervormde gemeente, waarbij de hervormde gemeente het recht houdt om tegen vergoeding van kosten kerkdiensten en andere kerkelijke activiteiten te houden in het kerkgebouw. De pastorie, landerijen, een perceel grond en kerkrentmeesterlijk en diaconaal vermogen worden overgedragen aan de hersteld hervormde gemeente.

Ook in Maartensdijk wordt het kerkgebouw en het catechisatielokaal voor vijftig jaar 
in erfpacht gegeven aan de hersteld hervormde gemeente. Het eigendom van het verenigingsgebouw en de pastorie wordt overgedragen, evenals geld 
van de kerkrentmeesters en diaconie. Daarbij houdt de hervormde gemeente het recht 
om één dag per week gebruik te maken van het verenigingsgebouw. De begraafplaats wordt voor de helft overgedragen aan de hersteld hervormde gemeente.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer