Kerk & religie

De kracht van gebed en geloof in Israël

„We moeten Joden en Palestijnen beiden liefhebben.” Deze stellingname wordt ds. Naim Khoury in zijn woonplaats Bethlehem niet door iedereen in dank afgenomen.

Jan van Reenen
23 April 2010 12:04Gewijzigd op 14 November 2020 10:24
Ds. Naim Khoury preekte in 1979 voor één persoon in zijn appartement in Bethlehem. Nu bezoeken rond de 200 mensen de dienst in de geboorteplaats van de Heere Jezus. Foto RD
Ds. Naim Khoury preekte in 1979 voor één persoon in zijn appartement in Bethlehem. Nu bezoeken rond de 200 mensen de dienst in de geboorteplaats van de Heere Jezus. Foto RD

De predikant van de First Baptist Church is deze week op uitnodiging van Christenen voor Israël in Nederland voor het houden van spreekbeurten. Hij spreekt over de kracht van gebed en geloof in Israël.De Palestijnse christen groeide in Jeruzalem op in een traditioneel Grieks-orthodox gezin. Toen hij zeventien jaar was gebeurde er iets dat zijn leven radicaal veranderde. „De Heilige Geest raakte mijn hart aan. Daarna vertrouwde ik mijn leven toe aan Jezus Christus.” Het had tot gevolg dat de predikant brak met zijn kerk en de diensten volgde in een baptistenkerk. Zijn traditionele en religieuze familie nam hem dat zeer kwalijk en er volgden zeven moeilijke jaren.

Hij bleef voor zijn familie bidden en van hen houden. „Ik heb ontdekt dat er kracht is in het gebed”, zegt hij. Na die zeven jaar kwam zijn moeder tot een persoonlijke relatie met Christus. Toen baden ze samen voor de overige familieleden. Zevenentwintig jaar na zijn eigen bekering kwam zijn laatste broer tot geloof. „Het was een wonder”, zegt hij erover. Zijn broer werd gedood door moslims, hoewel andere bronnen beweren dat het hier niet om geloofsvervolging, maar om een uit de hand gelopen ruzie. „Hij is in de hemel en daar zal ik hem weerzien”, glimlacht de predikant.

Khoury wilde getuige zijn van Christus en besloot een theologische opleiding te volgen in de Verenigde Staten. Zes jaar later kwam hij terug. Hij begon een kerk in Bethlehem, nou ja kerk: in 1979 preekte hij in het begin voor één persoon in het appartement waarin hij en zijn vrouw woonden. „Ik bleef bidden. Er is kracht in het gebed.” In een jaar tijd was de gemeente gegroeid tot vijftig mensen. Ze zaten tijdens de diensten in alle kamers van het onderkomen. Kortom: er ontstond een kerk, die nu rond de 200 bezoekers per dienst trekt. De gemeente in Bethlehem is verbonden met kerken in Jeruzalem en Jericho. Daarnaast zijn er in Bethlehem een Bijbelschool en een jeugdcentrum.

„Liefde voor Joden en Palestijnen”, dat is de boodschap van ds. Khoury. „Eerst las ik, als zo veel anderen van mijn volk, alleen het Nieuwe Testament. God liet me zien dat ik ook het Oude Testament moest lezen. Hoe meer ik daarin las, hoe meer liefde er in mijn hart kwam voor de Joden, naast de liefde die ik had voor mijn eigen volk, de Palestijnen. Ik geloof in het verbond dat God gesloten heeft met Abraham. Dat is niet verbroken. Als je Jezus in je hart hebt, kun je iedereen liefhebben, Joden, christenen, moslims. Alleen Jezus maakt het verschil.”

Deze stelling bracht hem in een moeilijke positie. Veertien keer werd zijn kerk met brandbommen bestookt, zodat ramen en deuren het zwaar te verduren hadden. Eén keer werd hij zelf beschoten en drong een kogel onder zijn schouder zijn lichaam binnen. „Ze wilden dat ik veranderde, maar ik ben niet veranderd dankzij Gods genade. Ik geloof in de kracht van het gebed.” Op dit moment is de fysieke agressie afgenomen om plaats te maken voor verbale propaganda.

Khoury vraagt aan Nederlandse christenen om te bidden voor de vrede voor Jeruzalem en voor de gelovigen onder de Palestijnen. Hij hoopt dat mensen uit Nederland hun blijvende steun zullen geven.

De Palestijn bidt ook voor Nederland. Hij is bezorgd over de geestelijke situatie hier. „Sommige kerken doen een groot werk, maar veel kerken zijn koud. Ze accepteren de Bijbel niet als Gods Woord. Er is een revival nodig. Ze moeten terug naar de volledige acceptatie van de Bijbel als het gezaghebbende Woord van God. Ik bid ook dat bij meer christenen in Nederland de ogen opengaan voor Israël. Als ze dat doen, zal God hen zegenen.”

Hij vindt de opkomst van de islam in Nederland een groot gevaar. „Ik ben bezorgd over de politieke situatie in Nederland. Het land heeft nu sterke christelijke leiders nodig om de weg te wijzen.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer