Politie en burger werken meer samen
De politie werkt in de opsporing steeds vaker samen met burgers. Dat verhoogt de pakkans en draagt bij aan het vertrouwen dat de gewone man in de politie heeft.
In de samenwerking maakt de politie handig gebruik van de snelheid en het bereik van nieuwe media, zoals internetsites, mailalerts en sms-bommen. Nieuwe technieken en mediakanalen, zoals YouTube en Twitter, maken het nu mogelijk opsporingsboodschappen massaal over te brengen.Dat staat in een landelijke inventarisatie van nieuwe initiatieven om burgers actief bij de opsporing te betrekken. Bureau Beke heeft het onderzoek uitgevoerd in opdracht van het onderzoeksprogramma Politie en Wetenschap. De onderzoekers brachten alle vormen van burgerparticipatie in kaart waarmee in de 25 regiokorpsen is geëxperimenteerd.
Niet iedereen is er blij mee dat de politie burgers benadert, bijvoorbeeld met een sms’je. Sommigen ervaren dat als een inbreuk op hun privacy. Het merendeel is echter wel positief, al wil men wel dat de politie hen beter informeert over de resultaten van hun inspanningen.
De klassieke methoden om in opsporingsonderzoeken informatie van burgers te krijgen, zijn getuigenverhoren en buurtonderzoeken. De afgelopen tien jaar heeft de politie volop geëxperimenteerd om burgers bij de opsporing te betrekken. Meestal komt de vernieuwing neer op nieuwe manieren om burgers op te roepen om te getuigen. Soms gaat het verder: dan worden burgers uitgenodigd actief mee te denken, als ‘corechercheur’. De politie plaatst bijvoorbeeld lopende onderzoeken op de site politieonderzoeken.nl.
In zogeheten heterdaadsituaties kan de politie dankzij snelle media in een ommezien burgers als potentiële getuigen mobiliseren. De kans dat een zaak snel wordt opgelost, neemt daardoor toe.
Burgers ervaren het als positief als zij op uitnodiging van de politie betrokken worden. Ze voelen zich serieus genomen door de politie. Doordat ze beter op de hoogte zijn van wat er in hun omgeving gebeurt, zeggen ze meer grip te hebben op de eigen veiligheidssituatie.
Vormen van burgerparticipatie moeten beter gestroomlijnd worden, aldus de onderzoekers. Verschillende politiekorpsen experimenteren soms met dezelfde methoden, wat tot wildgroei leidt. Een van de aanbevelingen van het rapport van Bureau Beke is dat de korpsen initiatieven en ervaringen onderling moeten uitwisselen.
Nog dit jaar wordt Burgernet, een van de nieuwste samenwerkingsverbanden van politie en burger, landelijk ingevoerd. Deelnemers hieraan ontvangen op de vaste of mobiele telefoon een ingesproken mededeling of een sms-bericht als er een persoon of voertuig wordt gezocht. Als de ontvanger iets ziet of hoort wat overeenkomt met het signalement, kan hij direct een gratis telefoonnummer van de meldkamer van de politie bellen. Burgers kunnen zo behulpzaam zijn bij de opsporing van bijvoorbeeld een vermist kind of een dader.