Rijk dekt zich in inzake opslag Co2
De juridische positie van Shell bij een project van Co2-opslag onder Barendrecht mag niet versterkt worden door handelen van het demissionaire kabinet tot aan de verkiezingen.
Dat heeft minister Van der Hoeven van Economische Zaken woensdag toegezegd aan de Tweede Kamer. „Ik doe niets wat de rechten van Shell verder opbouwt en waardoor ruimte voor schadeclaims ontstaat”, beloofde de minister.Shell is uitgekozen om kooldioxide, die afkomstig is van de eigen raffinaderij, onder de grond in Barendrecht op te slaan. Eerder lieten Van der Hoeven en demissionair minister Huizinga van VROM al weten definitieve beslissingen over het omstreden project aan een volgend kabinet over te laten.
De toezegging van Van der Hoeven betekent dat ze soms geen enkele stap meer neemt rond het project. Maar in andere gevallen is het juist nodig om te handelen om een schadeclaim te voorkomen.
Zo stelt de minister dat ze wettelijk verplicht is om aan Shell een voorlopige opslagvergunning te verstrekken. Maar zelfs op dat punt liet ze richting de Tweede Kamer doorschemeren dat ze daarvoor zo veel mogelijk tijd gaat nemen.
Niet zeker
De Kamer is er niet zo zeker van dat zulke toezeggingen schadeclaims bij de staat kunnen voorkomen als de opslag toch niet door zou gaan.
Het parlement is flink verdeeld over de proef bij Barendrecht, die de opmaat moet zijn naar massale opslag in het noorden van Nederland. Met de opslag wil de overheid milieudoelstellingen waarmaken, omdat de CO2 niet in de atmosfeer terechtkomt.
Inwoners van Barendrecht maken zich zorgen over hun veiligheid. Bovendien vrezen ze dat de waarde van hun huizen daalt.
D66 (3 zetels) en ChristenUnie (6 zetels) hielpen de uitgesproken voorstanders van de proef CDA en PvdA tot dusverre vaak aan een meerderheid voor het project.
Hoewel het D66-congres afgelopen zaterdag liet weten de opslag niet te zien zitten, spreekt de Tweede Kamerfractie van diezelfde partij zich nog steeds niet expliciet uit tegen de proef. Ook de ChristenUnie kiest vooralsnog voor een „pas op de plaats.”
Extra onderzoek
De voorzichtige opstelling van de D66-fractie wekt de nodige verwondering bij diverse andere partijen in de kamer.
De partij wil onder meer een extra onderzoek naar de veiligheid van de opslag onder de Zuid-Hollandse gemeente. Als meer veiligheidsmaatregelen leiden tot hogere kosten, denkt de partij dat een andere locatie beter is.
Vorige week lieten Van der Hoeven en demissionair minister Huizinga van VROM al weten dat het nemen van definitieve beslissingen over de CO2-opslag in Barendrecht door een volgend kabinet worden genomen.