Kampen tegen vrijer drugsbeleid
Burgemeester J. Oosterhof van de gemeente Kampen staakt zijn poging om het drugsbeleid in de stad te liberaliseren. De gemeenteraad wees woensdagavond na een fel debat zijn omstreden voorstel af om twee coffeeshops te gedogen.
De ChristenUnie, SGP, CDA, VVD en Verontruste Burgers kwamen met een initiatiefvoorstel voor handhaving van de huidige nuloptie, omdat het gedogen van coffeeshops geen bijdrage levert aan het bestrijden van de drugproblematiek onder jongeren en aan het verminderen van de overlast van drugshandel.
Daarnaast zouden er met de politie prestatieafspraken gemaakt moeten worden over handhaving van de nuloptie en over de aanpak van de handel in harddrugs.
Burgemeester J. Oosterhof wees de raadsleden er tijdens het hectische debat op dat het indienen van het initiatiefvoorstel in strijd is met het reglement. Het voorstel zou pas in de volgende raadsvergadering behandeld kunnen worden, omdat burgers ook zouden moeten kunnen reageren.
De meerderheid van de gemeenteraad wenste echter toch het voorstel in behandeling te nemen. De zeer geëmotioneerde Oosterhof vond dat er tegen hem de afgelopen maanden een koude oorlog is gevoerd.
Veel raadsfacties wilden woensdagavond duidelijkheid over maatregelen die de afgelopen jaren zijn genomen. Het SGP-raadslid G. Bakker wilde onder andere van de burgemeester weten of er afstemming is geweest met de gemeenten Oldebroek, Zwartewaterland en Zwolle. „Gaat de politie ook aan de achterdeur controleren hoeveel softdrugs een coffeeshop wordt binnen gebracht?” vroeg VVD’er Holtland.
Oosterhof uit aan het einde scherpe kritiek: „Er is de hele avond niet naar mensen geluisterd.”
Het drugsprobleem in Kampen is volgens hem groot. „We hebben in Kampen 500 tot 1000 inwoners die softdrugs als genotmiddel zien. Deze mensen worden nu het criminele circuit ingestuurd. Als de raad nee zegt, neemt u mij een stuk gereedschap voor handhaving af. Ik blijf verantwoordelijk voor de openbare orde. Maar we kunnen de straathandel niet uitbannen en ik kan nu geen garantie meer geven voor de bestrijding van de overlast”, aldus Oosterhof.
Na afloop van de raadsvergadering liet M. M. Markusse (SGP) weten het merkwaardig gevonden te hebben dat Oosterhof ook de handtekeningenlijst voor een coffeeshop had getekend. Strikt genomen had hij als burgemeester zo’n drugslijst niet mogen tekenen. Van der Zaag (CDA) vond het ook onverstandig dat Oosterhof had getekend. „Hij heeft ook een politieke verantwoordelijkheid.”
E. Boerman (ChristenUnie) maakte er niet zo’n punt van. „Hij zal wel op persoonlijke titel getekend hebben. Hij wil dat er een coffeeshop komt.”
Het voorstel van de burgemeester staat overigens lijnrecht tegenover de opstelling van zijn voorganger, H. Kleemans. De vorige burgemeester van Kampen stelde dat de stad met coffeeshops „blowend ten onder” zou gaan.