D66 oogst kritiek over CO2-opslag
Oppositiepartijen hebben dinsdag verbaasd gereageerd op het standpunt van D66 over een proef met de opslag van CO2 onder een woonwijk in Barendrecht.
Ze uitten hun verbazing tijdens een debat in de Tweede Kamer met minister Van der Hoeven van Economische Zaken.Zaterdag liet het D66-congres weten de opslag niet te zien zitten, waarmee het standpunt van de Tweede Kamerfractie werd gecorrigeerd. GroenLinks, SP en VVD vroegen D66-Kamerlid Van der Ham tijdens het debat of hij zich expliciet wil uitspreken tegen de opslag onder Barendrecht.
Van der Ham deed dat echter niet. Hij eist wel extra onderzoek naar de veiligheid van de opslag bij Barendrecht. Als meer veiligheidsmaatregelen leiden tot hogere kosten, denkt hij dat een andere locatie beter is.
SP-Kamerlid Jansen noemde die uitleg „vaag”, terwijl de boodschap tijdens het D66-congres „kraakhelder” was. Hij noemde het optreden van Van der Ham „een verraad van de eigen achterban.”
Van der Ham verzekerde echter dat de verantwoordelijke ministers na de zomer „een nog kritischer D66-fractie tegenover zich zullen vinden.” Vorige week lieten Van der Hoeven en demissionair minister Huizinga van VROM al weten dat het nemen van definitieve beslissingen over de CO2-opslag in Barendrecht door een volgend kabinet worden genomen.
De Kamer is flink verdeeld over de proef bij Barendrecht, die de opmaat moet zijn naar massale opslag in het noorden van Nederland. Met de opslag wil de overheid milieudoelstellingen waarmaken, omdat de CO2 niet in de atmosfeer terechtkomt. Maar Barendrechters maken zich zorgen over hun veiligheid en vrezen dat de waarde van hun huizen daalt.
D66 en ChristenUnie hielpen CDA en PvdA, uitgesproken voorstanders van de proef, tot dusver vaak aan een meerderheid rondom het project, waarvan Shell de beoogd uitvoerder is.
Van der Hoeven herhaalde tijdens het debat nog eens geen onomkeerbare stappen te zetten, maar ze wil wel besluiten nemen zodat de opslag straks eventueel mogelijk blijft. De Kamer wil weten of zulke toezeggingen kunnen betekenen dat de staat straks schadeclaims krijgt, als de opslag toch niet door zou gaan.
Het debat wordt woensdag voortgezet.