Luchtvaart Europa langzaam weer op gang
Het vliegverkeer komt weer langzaam op gang. Naar schatting een derde van de Europese vluchten is maandag doorgegaan. Intussen groeit de kritiek op het besluit alle vliegverkeer plat te leggen.
Luchtverkeerscentrum Eurocontrol meldde vandaag dat circa 9000 van de gebruikelijke 28.000 vluchten doorgang vonden. Ze vliegen over ongeveer de helft van het Europese continent, voornamelijk het zuiden, maar ook in delen van Zweden zijn weer vliegbewegingen.Het Nederlandse luchtruim blijft naar verwachting tot 20.00 uur dicht vanwege de aswolk na de uitbarsting van de Eyjafjallajökullvulkaan op IJsland. Tot nu toe zijn in Europa zo’n 83.000 vluchten geannuleerd.
Inmiddels groeit de kritiek op de besluitvorming. De internationale brancheorganisatie voor de luchtvaart, IATA, vindt dat EU-landen niet professioneel omgaan met de aswolkproblematiek. Er is „geen risicoinschatting, geen overleg, geen coördinatie en geen leiding”, zei IATA-voorzitter Bisignani vandaag in Parijs.
Hij deed een dringende oproep om het luchtruim stap voor stap op een veilige manier open te stellen. De afgelopen dagen hebben verscheidene Europese maatschappijen succesvol testvluchten uitgevoerd. Hierdoor rijst bij de brancheorganisatie de vraag waarom het vliegverbod gehandhaafd moet blijven.
Gisteren pleitte demissionair minister van Verkeer en Waterstaat Eurlings al voor versoepeling van het verbod.
Volgens de IATA lopen luchtvaartmaatschappijen elke dag minstens 150 miljoen euro aan inkomsten mis. Bisignani denkt dat deze schatting zelfs aan de voorzichtige kant is. De economische schade die de IJslandse vulkaan teweegbrengt, schat de voorzitter hoger in dan de impact van de terreuraanslagen op 11 september 2001 in New York.