SGP wil enkele nieuwe kerncentrales
De SGP is voor de bouw van enkele nieuwe kerncentrales. Dat staat in het verkiezingsprogramma van de partij, dat maandagmiddag wordt gepresenteerd.
Mr. C. G. van der Staaij, Tweede Kamerlid en lijsttrekker van de SGP, maakte dit vrijdagavond bekend tijdens een conferentie van de SGP in Goes.De SGP’er is voorstander van de bouw van meer kerncentrales, hoewel daar in de samenleving ook weerstand tegen bestaat. Kernenergie noemde hij geen ideale maar een goede tussenoplossing. De kerncentrale in Borssele is wat hem betreft een goed voorbeeld. „Uit Borssele komen alleen maar positieve geluiden.”
Tijdens de conferentie werd gesproken over het thema ”Zeeland in 2025”. „Waar moet het met Zeeland naartoe, in 2025 en verder?” vroeg voorzitter G. D. Roeland van de SGP-statenfractie in Zeeland zich af. „Laten de Zeeuwen met een gezonde, zelfbewuste bril naar de Randstad kijken”, antwoordde Van der Staaij.
Het Tweede Kamerlid refereerde aan de onlangs gepresenteerde bestuurlijkeherindelings- en bezuinigingsplannen. Zo zouden gemeenten kunnen worden samengevoegd en de provincie als bestuurslaag verdwijnen. Zeeland zou dan één gemeente kunnen zijn.
Dat is volgens Van der Staaij geen aantrekkelijk scenario. Bij het plan om provincies op te heffen of samen te voegen denkt Van der Staaij zeker niet aan Zeeland. „Laten we zuinig zijn op Zeeland als provincie”, zei hij. „Zeeland heeft een eigen identiteit. Laten we dat zo houden”, aldus Van der Staaij.
Het Kamerlid waarschuwde voor allerlei bureaumodellen. „Strategische keuzen van nu bepalen de economie van de toekomst. De provincie Zeeland heeft een goede uitgangspositie.”
Van der Staaij noemde de ontpoldering van vruchtbare Zeeuwse landbouwgebieden onaanvaardbaar en een doorn in zowel het Zeeuwse en Haagse SGP-oog.
In een aantal workshops werd nagedacht over de thema’s ”Leefbaar Zeeland”, ”Groen Zeeland” en ”Bijbels Zeeland”. In de workshop over ”Bijbels Zeeland” schetste voorzitter Geert Schipaanboord van het politiek bestuur van de SGP-jongeren enkele belangrijke bedreigingen en kansen in Zeeland.
Als bedreigingen ziet Schipaanboord de „intolerantie van de toleranten.” Zo wordt de SGP ingeperkt vanwege haar standpunt over het vrouwen.
Een andere bedreiging is dat bepaalde problemen van de Randstad worden opgelost zodat Zeeland risico’s loopt. Zo wordt bij het aanpakken van zwarte scholen ten diepste het bijzonder onderwijs ter discussie gesteld, aldus Schipaanboord.
Hij ziet in de noodzakelijke bezuinigingsronden ook kansen voor de Zeeuwse gemeenten. Volgens hem moeten Zeeuwse SGP’ers niet in hun schulp kruipen, maar meer uitleggen wat hen beweegt.
„Het gereformeerde denken en Zeeland liggen heel dicht bij elkaar”, zei ds. M. van Kooten, hervormd predikant te Scherpenisse, in zijn slotwoord. Hij ging in op de Zeeuwse lijfspreuk. „Laten we niet te veel denken dat ík worstel en ik ontkom. Een in het verleden vaak gestelde retorische vraag luidde: Is het niet door het gezag van God en de gunst van de koningin dat we worstelen en boven komen? Het gezag van God en Gods Woord is ons vertrekpunt. Dat is het richtsnoer in Zeeland. Het tweede is: Bid en werk! Roep de Heere aan.”