Buitenland

Legerleider aan de macht in Bangkok

BANGKOK (ANP/AFP) – Premier Abhisit Vejjajiva van Thailand heeft vrijdag de opperbevelhebber van het leger verantwoordelijk gemaakt voor de veiligheid in de hoofdstad Bangkok. De regeringsleider maakte dat bekend tijdens een toespraak die rechtstreeks werd uitgezonden door Thaise tv–stations.

16 April 2010 17:59Gewijzigd op 14 November 2020 10:21
Protest in Bangkok. Foto EPA
Protest in Bangkok. Foto EPA

Tot nog toe was vicepremier Suthep Thaugsuban verantwoordelijk voor het handhaven van de openbare orde in Bangkok. Hij slaagde daar de afgelopen periode niet in.Vorig weekeinde kwamen zeker 24 mensen om het leven tijdens grootschalige rellen in de metropool. Honderden mensen raakten gewond toen het leger tevergeefs probeerde duizenden antiregeringsbetogers te verjagen. De massale demonstraties van in het rood geklede demonstranten houden Bangkok al meer dan een maand in zijn greep.

Vrijdag leed de regering opnieuw gezichtsverlies door de mislukte arrestatie van een aantal leiders van de ’roodhemden’. Commando’s omsingelden een hotel in de hoofdstad waar de oppositieleiders zich ophielden. Ze gooiden rook– en bedwelmingsgranaten naar binnen, maar slaagden er niet in om de leiders te arresteren.

Een van de leiders van de zogenoemde ’roodhemden’ wist op bijzondere wijze te ontsnappen. Arisamun Pongruengrong klom via een elektriciteitskabel van een balkon naar beneden. Op de grond wachtten demonstranten hem op om hem in veiligheid te brengen, ondanks de aanwezigheid van oproerpolitie.

Legerleider Anupong Paochinda kreeg na de vernederende situatie de vrije hand om een einde te maken aan de anarchie in Bangkok. De premier gaf hem meer slagkracht om „terrorisme” hard aan te pakken.

Een legerwoordvoerder kondigde meteen nieuwe acties aan. „We zullen het bezette gebied terugnemen. We kunnen de protesten niet langer toestaan, omdat die het land beschadigen”. Wanneer het leger een nieuwe operatie tegen de betogers uitvoert, zei hij er niet bij.

De demonstranten willen dat de regering aftreedt en snel nieuwe verkiezingen uitschrijft. De meesten zijn aanhangers van de in 2006 door het leger en de rechterlijke macht afgezette premier Thaksin Shinawatra, die vooral op het platteland grote populariteit geniet. De betogers menen dat de Thaise elite, waaronder het leger en de rechterlijke macht, de democratie ondermijnt door zich met de politiek te bemoeien.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer