Droge benen dankzij Rainskirt
Helemaal gloednieuw is het concept niet, toch verdiende de Rainskirt de Fiets Innovatie Award 2010. Terecht, want het kledingstuk is een handige vondst voor rokdragende fietsers.
Nadeel van fietsen in de zomer? Dat je de meeste kans hebt om een buitje op je dak te krijgen. En regenkleding is nu eenmaal niet de prettigste kleding om te dragen. Alhoewel dat vroeger erger was dan nu. Alleen al het woord regenkleding roept herinneringen op aan een klef, krakende regenjas. Het stugge plastic liet dan wel geen regenvocht door, nat werd je toch. Maar dan van het zweten.Nee, dan de Rainskirt. Die hadden ze twintig jaar eerder uit mogen vinden. De zwarte hoes bevat een enkellange rok. Het aantrekken is een kwestie van in de rok stappen en wegwezen. De rits van de Rainskirt valt op het linkerbeen. Eventueel kan de rits onderaan een stukje naar boven gedaan worden voor extra bewegingsruimte. Slim detail: reflectiestrips zorgen voor extra veiligheid.
Dankzij elastiek en klitteband is het kledingstuk geschikt voor maat 34 (67 centimeter) tot en met 54 (111 centimeter). Is de rok te lang dan moet de draagster de Rainskirt één of twee keer omrollen.
Opvallend is vooral de soepele wind- en waterdichte stof. Eigenlijk merkt de vrouwelijk fietser door de coating aan de binnenzijde nauwelijks dat ze twee rokken draagt. Het enige nadeel is dat het kledingstuk bij tegenwind gemakkelijk opwaait. Maar dat doen nagenoeg alle rokken.
Niet verwonderlijk dus dat de Rainskirt onlangs de Fiets Innovatie Award 2010 kreeg toebedeeld. Uit 36 nieuwe producten koos de jury vijf winnaars. Kees Bas, directeur van producent Rainmates, is blij met de prijs. „Het geeft aan dat we iets goeds in de markt zetten.”
Sinds 2005 maakt Rainmates Company innovatieve regenkleding die er tegelijk vlot uitziet. „Heel nadrukkelijk kijken we naar producten die gebruiksvriendelijk zijn. Als mensen een artikel van ons zien, moeten ze denken: wat handig, daar wil ik wel in lopen.”
Met de Rainskirt mikt Bas zowel op rok- als op broekdragende dames. „Het kledingstuk is vlot aan te trekken. Doordat de stof zo soepel is, gebruiken ook wandelaars of bijvoorbeeld vrouwen die een hond moeten uitlaten de rok.”
Grootste afnemer is tot op heden Nederland. Maar Rainmates kijkt inmiddels ook over de grens. „We zijn bezig met agenten die ons product in Duitsland en Amerika aan de man brengen. In Amerika gaat het tot op heden mondjesmaat. Ook in Duitsland loopt de verkoop langzaam. Nederland is vanouds natuurlijk een land waarin veel meer wordt gefietst. Hier slaat de rok goed aan. We krijgen bijvoorbeeld steeds meer aanvragen van winkels om ons product te mogen verkopen.”
Bas maakte bewust een keus voor een rok en niet voor een jas. „Een rok past in een veel kleiner pakketje. Dat neem je makkelijker mee. Bovendien valt een jas duurder uit. Maar zeg nooit nooit. Wij blijven nieuwe producten bedenken.”
De Rainskirt is het derde product dat de firma op de markt zet. Eerder kwam Bas al met Rainlegs –twee oprolbare beschermers tegen regen, wind en afkoeling– en de CapCoat – een regenjas met speciale cap waardoor de gebruiker veilig naar links en rechts kan kijken zonder dat er een capuchon half voor zijn gezicht waait. Uiteraard kan de CapCoat prima met de Rainskirt worden gecombineerd.
De Rainskirt kost 31,95 euro en is te bestellen via tools4safety.nl. Abonnees van het Reformatorisch Dagblad of Terdege krijgen 25 procent korting en betalen 24 euro.