Buitenland

Feiten en cijfers over Bergen–Belsen

Duitsland en de wereld staan donderdag stil bij de bevrijding van concentratiekamp Bergen–Belsen, precies 65 jaar geleden. Enkele feiten en cijfers over het kamp.

ANP
15 April 2010 16:51Gewijzigd op 14 November 2020 10:20
HANNOVER – Duitsland en de wereld staan donderdag stil bij de bevrijding van concentratiekamp Bergen–Belsen, precies 65 jaar geleden. Foto EPA
HANNOVER – Duitsland en de wereld staan donderdag stil bij de bevrijding van concentratiekamp Bergen–Belsen, precies 65 jaar geleden. Foto EPA

LIGGING: Bergen–Belsen ligt vlak bij de plaats Bergen in de deelstaat Nedersaksen, tussen Hamburg en Hannover.GESCHIEDENIS: Vanaf juni 1940 werden krijgsgevangenen vastgehouden in Bergen–Belsen. In 1943 werd het ook een werkkamp voor gedeporteerde Joden, wat het tot de bevrijding op 15 april 1945 bleef.

AANTAL GEVANGENEN: Naar schatting 120.000, onder wie veel Nederlanders. Concrete cijfers zijn niet bekend, omdat de nazi’s aan het eind van de oorlog veel documenten met namen van gevangenen hebben vernietigd. Gevangenen waren Joden, Tsjechen, Polen, homo’s, zigeuners, geallieerde militairen en politieke tegenstanders van het Derde Rijk.

AANTAL DODEN: Meer dan 70.000.

BEKENDE GEVANGENEN: De bekendste gevangene van Bergen–Belsen was ongetwijfeld Anne Frank, die er stierf. Journalist Ischa Meijer en de Franse oud–voorzitster van het Europees Parlement Simone Veil overleefden het kamp.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer