Hip voor de heb
In een redactioneel stukje in RD 25-3 wordt jongeren aangeraden te kijken op de winkelsite hipvoordeheb.nl. Dat er überhaupt al een site bestaat die een dergelijke naam voert, is al onverteerbaar, maar de commercie mag nu eenmaal veel.
Maar dat het RD een dergelijke site promoot, daar kan ik echt niet bij. Het gaat niet om hebbedingetjes, maar om behoorlijk grote uitgaven: ringen en armbanden van zo om en de nabij de 50 euro, tassen van gemiddeld minstens 100 euro, oorbellen en kleren (die soms niet veel om het lijf hebben). Als ik dan ook nog een ”zeephart houten buddha” tegenkom, denk ik: kan het RD hier achter staan? Jongeren worden op een dergelijke manier aangezet tot onverantwoord kopen, hun hebzucht wordt opgewekt. Hipvoordeheb.nl staat in flagrante tegenstelling tot dat waartoe een christen wordt aangemoedigd: vrijgevigheid, delen met de armen, en dat rijtje kan nog behoorlijk worden uitgebreid.S. N. den Boer-Snoei
Verzetsstraat 76
2912 CV Nieuwerkerk a/d IJssel
Korendijk
Dat was even schrikken: ”Oorlog in Korendijk” (RD 30-3). Enige weken geleden vertelt SGP- fractievoorzitter Moree nog dat de Heere voor Korendijk zorgt, en nu verkondigt SGP-woordvoerder Matze dat het oorlog is omdat het CDA de SGP buitenspel heeft gezet. Dat kan toch niet waar zijn? Zulk een taalgebruik past onze broeders ten enenmale niet. Natuurlijk heeft het CDA een smerig spelletje gespeeld. Maar de SGP-broeders mogen ook wel eens in de spiegel kijken. De huid verkopen voor de beer geschoten is, kan je duur komen te staan. Of was het toch de arrogantie van de macht die andere fracties tegen de borst stuitte?
R. Sintmaartensdijk
Nicolaas van Puttenstraat 33
3267 AN Goudswaard
Gelijke behandeling
In RD 1-4 doet CDA-Tweede Kamerlid Koppejan allerlei onjuiste beweringen over de nieuwe EU-richtlijn tegen discriminatie. Zo zouden kranten verplicht kunnen worden om alle aangeboden advertenties te plaatsen, inclusief die voor een escortbureau. Daar gaat de concept-richtlijn helemaal niet over. Er zou pas een probleem ontstaan als een krant alleen advertenties weigert van een bepaalde aanbieder bijvoorbeeld vanwege zijn leeftijd of handicap.
Koppejan beweert dat de gebruikte terminologie te onduidelijk is. Maar de terminologie in de conceptrichtlijn is dezelfde als die in bestaande EU-richtlijnen. Bovendien laat de conceptrichtlijn juist veel ruimte voor verscheidenheid van opvattingen: zij schrijft uitdrukkelijk voor dat andere grondrechten (zoals de vrijheid van godsdienst en de vrijheid van onderwijs) moeten worden gerespecteerd.
Koppejan had beter kunnen weten. Op 3 november 2009 kreeg hij antwoord op door hemzelf gestelde Kamervragen. De ministers Ter Horst en Donner stelden toen klip-en-klaar dat de conceptrichtlijn voldoende rekening houdt met verschillen in cultuur tussen lidstaten en dat hij niet botst met de vrijheid van godsdienst in Nederland.
Ton van den Brandt en Gerbrig Klos
Amnesty International
Postbus 1968
1000 BZ Amsterdam