Vertrouwen in paus en RK-Kerk daalt sterk
Het vertrouwen in paus Benedictus XVI en de Rooms-Katholieke Kerk is sterk gedaald vanwege de misbruikschandalen in deze kerk. Dat blijkt uit onderzoek in Duitsland en de Verenigde Staten.
Een kwart van de rooms-katholieken in Duitsland overweegt zijn lidmaatschap van de kerk op te zeggen nu steeds meer geestelijken van misbruik van minderjarigen worden beschuldigd, zo blijkt uit een onderzoek van het jongste nummer van het weekblad Focus. Van de 613 ondervraagden zegt 56 procent geen vertrouwen in de kerk te hebben. Bij slechts 18 procent is dat wel het geval. De afgelopen tijd hebben duizenden Duitsers hun lidmaatschap van de kerk opgezegd.In de Verenigde Staten is sprake van een flinke daling van het vertrouwen in de paus, concludeerde het Amerikaanse onderzoeksinstituut Pew Research Centre vorige week. Het instituut ondervroeg 1000 Amerikanen van 18 jaar en ouder. Op de vraag hoe paus Benedictus de kwestie van het seksueel misbruik in de kerk aanpakt, antwoordde in april 2008 39 procent van de ondervraagden dat de paus dit uitstekend of goed doet. In april 2010 is dit gedaald tot 12 procent. Het percentage ondervraagden dat in april 2008 antwoordde dat de paus de kwestie van het seksueel misbruik slecht of redelijk aanpakt is in april 2010 gestegen van 48 naar 71.
Uit correspondentie uit 1985 blijkt dat de huidige paus in dat jaar zijn zorg uitsprak over het effect dat ambtsontheffing van priesters kon hebben op „het heil van de universele kerk.” Daarom weigerde kardinaal Ratzinger een Californische priester uit het ambt te zetten die kinderen misbruikte. Het Vaticaan heeft altijd benadrukt dat Ratzinger geen rol speelde in het tegenhouden van ambtsontheffing van pedofiele priesters.
De Britse atheïst Richard Dawkins wil de paus laten arresteren. De wetenschapper heeft juristen gevraagd te onderzoeken of er een klacht tegen paus Benedictus kan worden ingediend.
Het hoofd van de orde van salesianen van Don Bosco in Nederland, pater Herman Spronck, zei gisteren in het programma Kruispunt Radio dat het achteraf „dom” was dat hij bij zijn aantreden als bestuurslid in de jaren negentig geen openheid van zaken heeft gegeven over seksueel misbruik binnen de organisatie. Hij gaf in het gesprek toe dat het belang van de orde boven dat van de slachtoffers werd gesteld.
Gevraagd naar het gebrek aan transparantie antwoordde Spronck dat dit gebeurde in een impuls. Hij wilde de „goede naam van de orde” bewaren en was bang dat de orde ervan zou worden beschuldigd te weinig maatregelen tegen het misbruik te hebben genomen. Eerder ontkende Spronck dat hij iets afwist van het misbruik.