Defensie lost acuut geldprobleem intern op
Defensie gaat met geld binnen de begroting schuiven om weer spullen en onderdelen te kunnen bestellen. Sinds januari gaat het ministerie geen nieuwe verplichtingen meer aan voor de dagelijkse bedrijfsvoering vanwege een acuut tekort aan geld. Door ongeveer 200 miljoen euro intern over te hevelen, kan die stop per direct worden opgeheven.
Dat heeft demissionair staatssecretaris De Vries (Defensie) donderdag gezegd tijdens een debat in de Tweede Kamer. Hij reageerde op de ernstige zorgen van de Tweede Kamer over het geldprobleem. Het leidde ertoe dat Defensie minder munitie, brandstof, kleding en uitrusting kon bestellen of contracten kon afsluiten. „De verplichtingenpauze is opgeheven, maar de voorzichtigheid met bestedingen is niet gestopt", aldus De Vries.De Kamer toonde zich verrast door de oplossing, ook al omdat die niet was vermeld in een brief die De Vries woensdagavond nog aan de Kamer stuurde. Vooral PvdA, VVD en de SP hadden in het debat nog felle kritiek geleverd op de situatie bij Defensie. Maar minister Van Middelkoop (Defensie) schoof „de overdramatisering" ver van zich af. Volgens hem levert het leger al jaren een topprestatie met missies en zou dat niet lukken als het zo’n puinhoop was als de Kamer deed voorkomen. Hij zag de „grote woorden" als voorschot op de verkiezingscampagne.
De meeste fracties waren nog niet echt gerustgesteld door de oplossing van De Vries. Enkelen vrezen dat Defensie zal interen op de investeringen in nieuw materieel. Maar de bewindslieden benadrukten dat niet wordt getornd aan de norm van 20 procent van het budget die is bestemd voor investeringen. Hoewel nu 75 miljoen uit het investeringspotje wordt gebruikt voor de exploitatie zal volgens De Vries de 20 procent over de hele kabinetsperiode wel worden gehaald. Hij kan het geld er nu weghalen, omdat onder meer de aanschaf van het tweede testtoestel van de Joint Strike Fighter (JSF) vertraging oploopt.
De PvdA had opnieuw kritiek op het nieuwe administratieve en financiële systeem van Defensie. Wat Tweede Kamerlid Eijsink betreft, kan dit systeem worden afgeschaft. Maar volgens De Vries is de verplichtingenpauze juist het bewijs dat het systeem werkt, want dat heeft ’stop’ gezegd toen er sprake was van overschrijdingen.