VROM teruggefloten in zaak boskap Schinveld
De Raad van State heeft woensdag het besluit van de minister van VROM herroepen om 6 hectare bos bij Schinveld (Zuid-Limburg) in januari 2006 te laten kappen.
Toenmalig minister Dekker van VROM schoof met haar besluit de bezwaren van de gemeente Onderbanken terzijde. De NAVO had om boskap gevraagd om het vliegverkeer vanaf de naburige Awacs-basis Geilenkirchen, in Duitsland, veiliger te maken. Sinds de kap is volgens gemeente en de actiegroep Stop Awacs de geluidsoverlast toegenomen.De hoogste bestuursrechter oordeelde woensdag dat de minister niet in staat is gebleken om binnen een redelijke termijn goed te onderbouwen waarom een toename van geluidsoverlast van het vliegverkeer van de nabijgelegen NAVO-basis in Duitsland aanvaardbaar is.
Volgens een woordvoerder van de Raad van State markeert de uitspraak het einde van een langslepend conflict. Het bos wordt zo goed als zeker herplant, maar op een andere plek, zei een verheugde wethouder Quadvlieg-van Dam (CDA) van Onderbanken in een reactie. „En het is fijn dat we het geld terugkrijgen vanwege de door ons gemaakte kosten.”
De Raad van State beslist later hoeveel schadevergoeding de gemeente en Stop Awacs krijgen. Drie jaar geleden al bepaalde de Raad van State dat het besluit van de minister van VROM om een deel van de bossen te kappen onzorgvuldig was voorbereid en niet deugdelijk was gemotiveerd.
De uitspraak van woensdag betekent verder dat er niet nog meer bos mag worden gekapt, zoals de NAVO graag ziet.
„Eindelijk gerechtigheid”, reageerde voorzitter Jac Fijnaut van de Vereniging Stop Awacs op de uitspraak. „We zijn in feeststemming.” Stop Awacs stuurde woensdag alvast een rekening van 100.000 euro aan de Staat der Nederlanden. Op dat geld denkt de vereniging samen met de gemeente recht te hebben op grond van een in 2008 door de Raad van State aan de minister opgelegde dwangsom.
Het besluit van minister Dekker leidde in 2005 en begin 2006 tot een bezetting van het bos door boze inwoners van Schinveld en de actiegroep GroenFront! Bij de daaropvolgende ontruiming door de marechaussee werden meer dan honderd actievoerders gearresteerd.
Een woordvoerder van VROM zei dat het ministerie de uitspraak van de Raad van State respecteert. Volgens de zegsman is nog niet duidelijk of er een schadevergoeding moet worden betaald. „Daarover buigt de Raad van State zich nog. We wachten op de uitkomst.”
Het ministerie blijft zich inzetten om „een totaaloplossing” te vinden voor de problematiek in de regio met vliegverkeer en geluidsoverlast.