Economie

„Tweede Borssele kan deels in buitenlandse handen”

Een tweede kerncentrale in Borssele kan deels met een buitenlandse partner worden geëxploiteerd.

Redactie economie
1 April 2010 23:11Gewijzigd op 14 November 2020 10:15

Dat heeft topman Peter Boerma van Delta donderdag gezegd bij de presentatie van de jaarcijfers.Boerma reageerde daarmee onder meer op een rapport dat deze week verscheen, waarin stond dat Delta een tweede kerncentrale niet zou kunnen betalen. „Er staat alleen dat een kerncentrale in publieke handen moet blijven, maar ook in het buitenland zijn publieke partijen.” Met name het Franse EDF lijkt daardoor in beeld. Met die maatschappij exploiteert Delta al een energiecentrale.

Boerma verwijt het rapport, dat door Spring Associates is gemaakt, van „doelredenering”, aangezien milieuorganisatie Greenpeace hielp met de financiering van het rapport. „Greenpeace kan zich beter houden bij haar eigen expertise, kernafval, dan houden wij ons bij het onze. Wij kunnen een tweede centrale gewoon betalen.”

De nettowinst van Delta, dat mede-eigenaar is van de huidige kerncentrale in Borssele, zakte in 2009 van 101 miljoen naar 7 miljoen euro, maar dat heeft volgens Boerma geen gevolgen voor het traject van de vergunningaanvraag.

Diverse media speculeerden de afgelopen dagen over de wankele kredietwaardigheid van het energiebedrijf.

Boerma ziet in de val van het kabinet zelfs mogelijkheden om sneller te kunnen bouwen. „De politiek is positiever over kernenergie dan voorheen en met een nieuw kabinet kunnen we wellicht eerder een vergunning krijgen.” De planning is de kerncentrale in 2018 in gebruik te nemen.

Delta vindt kernenergie noodzakelijk voor het terugbrengen van de CO2-uitstoot en bovendien een betaalbaar alternatief.

Topman Boerma: „Er wordt wel gezegd dat het bouwen van een nieuwe kerncentrale lastig, ingewikkeld en moeilijk is, maar in Japan en Korea blijkt dat het niet meer zo ingewikkeld is als vroeger.”

Essent, dat heeft laten weten ook interesse te hebben in een kerncentrale, staat volgens Boerma „niet bovenaan op de lijst van kandidaten.”

Er zijn volgens Delta zowel voldoende potentiële investeerders in de centrale als afnemers voor de kernenergie.

Het kiezen van partners is volgens het bedrijf nog niet aan de orde.

Het bedrijf wijt zijn winstval aande economische crisis, die vooral de duurzame activiteiten van Delta raakte. Met name de zonnecellenfabriek Solland in Heerlen en biodieselfabriek Biovalue in Delfzijl presteerden slecht.

Gezien de onzekere vooruitzichten van de biodieselmarkt heeft Delta 46 miljoen euro op deze activiteiten afgeschreven.

Ook de resultaten van de solar­activiteiten bleven achter door het faillissement van afnemer Econcern en sterk dalende verkoopprijzen. Op dit bedrijfsonderdeel is 11 miljoen euro versneld afgeboekt. De directie van Delta verwacht overigens dat de markt voor Solland in de tweede helft van 2010 weer aantrekt, onder meer door de productie van de hoogwaardige Sunwebzonnecel.

Het nutsbedrijf zag de omzet vorig jaar ook dalen, met 11 procent tot ruim 1,9 miljard euro. De directie verklaart de omzetdaling voor twee derde uit lagere grondstofprijzen en voor de rest uit de teruglopende omzet in het duurzame segment. De brutomarge steeg overigens wel met 6 procent.

De directie zegt ernaar te streven in 2012 het resultaat van 2008 te evenaren. Daarvoor is wel „een stevig pakket maatregelen nodig.”

Behalve de boekhoudkundige afwaardering van het belang in Biovalue zijn verdere kostenbesparingen nodig. Het bedrijf sluit gedwongen ontslagen daarbij niet uit.

„Een slanker en slagvaardiger bedrijf zal het resultaat zijn”, aldus topman Peter Boerma in een toelichting.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer