Binnenland

Instroom tbs’ers daalt fors

Het aantal tbs’ers is de afgelopen jaren fors afgenomen. Stroomden in het ‘topjaar’ 2004 nog 226 nieuwe tbs’ers in, vorig jaar ging het om ongeveer 110 mensen.

Binnenlandredactie
1 April 2010 11:49Gewijzigd op 14 November 2020 10:14
Pieter Baan Centrum. Foto ANP
Pieter Baan Centrum. Foto ANP

Dat zei een woordvoerder van het ministerie van Justitie vanmorgen naar aanleiding van berichtgeving in de Volkskrant.Van leegstand in tbs-klinieken is geen sprake, aldus de woordvoerder. „In februari dit jaar was de bezettingsgraad 90 procent. Terwijl er toen een wachtlijst was van 48 mensen.”

De behandelduur van tbs’ers is de afgelopen jaren fors toegenomen, van vijf naar acht jaar. Tbs is bedoeld voor criminelen met een stoornis. De maatregel kan levenslang voortduren en is daarom onder criminelen gevreesd.

Op dit moment onderzoekt het Wetenschappelijk Onderzoeks- en Documentatiecentrum (WODC) van het ministerie van Justitie de ontwikkelingen in de tbs-wereld. Resultaten van dat onderzoek komen deze zomer.

Het Pieter Baan Centrum (PBC) wil verdachten die niet meewerken aan een psychiatrisch onderzoek wegsturen, aldus Thomas Rinne, medisch directeur van het PBC, woensdag in NRC Handelsblad. Nu blijven alle ruim 200 verdachten die jaarlijks binnenkomen zeven weken bij het PBC, ongeacht hun medewerking.

Een zevenkoppig team onderzoekt de verdachte. Dat kost per verdachte 50.000 euro. Rinne vindt dat het PBC „zorgvuldig moet omspringen met de inzetbare middelen.” Het PBC wil nu na vier weken af van weigeraars. Onzeker is of minister Hirsch Ballin van Justitie de wens van het PBC volgt.

Het aantal verdachten dat dwarsligt bij een gedragskundig onderzoek in het PBC is gestegen, zei Hirsch Ballin dinsdag in de Tweede Kamer. Vorig jaar ging het om zeventig „berekenende weigeraars.”

Hij zei dit na vragen over het recente vonnis in de zaak rond de ontvoering en het misbruik van het Edese meisje Hannah. Een van de ontvoerders, Kaj M. (29), wist aan tbs te ontkomen door niet mee te werken aan een gedragskundig onderzoek. Niet alleen de familie, ook politici zijn daar verontwaardigd over. Momenteel zijn er voorstellen in de maak voor een „toekomstbestendig” tbs-beleid, zei Hirsch Ballin.

De handtekeningenactie van de familie van het Edese meisje had rond het middaguur op de website ditkannietlanger.nl meer dan 25.000 steunbetuigingen opgeleverd. De familie wil komen tot een zogeheten burgerinitiatief. Daarvoor zijn 40.000 handtekeningen nodig. Met zo’n actie kunnen burgers een onderwerp op de agenda van de Tweede Kamer krijgen. De familie wil het tbs-beleid gewijzigd zien.

Mensen die een gedragskundig onderzoek weigeren, zouden standaard tbs moeten krijgen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer