Moedig dat EO Gordon op zoek laat gaan naar God
Jammer dat de Gereformeerde Bond de EO oproept om geen programma met Gordon te maken, vindt Geert Meijering. Het initiatief van de omroep is juist een teken van hoop dat het Evangelie ook kinderen van de moderne tijd kan bereiken.
Toegegeven, de manier waarop Gordon de afgelopen weken in de media sprak over zijn aanstaande zoektocht, was stuitend en ongemeen grof. Dat christenen daardoor gegriefd waren, is logisch. Dat de Gereformeerde Bond zich daarover uitsprak, niet meer dan normaal. Vervolgens de conclusie trekken dat de EO geen programma meer met Gordon mag maken, gaat echter te ver en getuigt van angst voor het onbekende. En dat is iets waar een christen zich nooit schuldig aan mag maken.De Protestantse Kerk in Nederland verliest jaarlijks tienduizenden leden. Christenen zijn in Nederland een minderheid geworden. Universiteiten moeten bijspijkercursussen ”Who is who in the Bible” aanbieden omdat studenten (kunst)geschiedenis of letterkunde Bijbelse thematiek niet meer kunnen duiden.
Daarom is het van belang dat het Evangelie zó voor het voetlicht wordt gebracht, dat het ook kinderen van de moderne tijd kan bereiken. Anders zal het aantal gelovige christenen blijven afnemen. Blijkbaar voelt een belangrijk deel van de protestantse orthodoxie de ”sense of urgency” nog niet aan.
Het getuigt dan ook van moed dat de EO een BN’er als Gordon bereid heeft gevonden op zoek naar God te gaan. De omroep maakt het zich daarbij wellicht moeilijker dan ooit. In vorige edities –met Henny Huisman en Catherine Keyl– ontmoette de kijker mensen die relatief bekend waren met het christelijk geloof. Bovendien ging het hier om tv-persoonlijkheden met wie ook veel christenen zich konden identificeren. Nu heeft de EO gekozen voor een popzanger die een controversieel leven leidt en niet te beroerd is om mensen te choqueren met harde grappen.
God is echter niet naar de aarde gekomen om te bepalen wie de grootste zondaar is. Christus heeft zichzelf ”ontledigd” om zondige mensen te verzoenen met God. Of het nu gaat om een hoer, tollenaar, overspelige vrouw, dominee of een lid van De Toppers, iedereen wordt gevraagd om Hem te volgen. Als de EO Gordon vraagt om op zoek naar die God te gaan, dan is het niet aan de Gereformeerde Bond om daar zo paniekerig op te reageren.
Bemoedigd
Als jonge, orthodoxe christen vervult het mij met ongekende hoop dat de EO deze stap durft te zetten. Dergelijke initiatieven zijn nodig om mensen te bereiken die onbekend zijn met het Evangelie. En bovendien, denken wij als christenen nu echt dat wij niet bemoedigd zouden kunnen worden door Gordons zoektocht?
Het stemt mij droevig dat de Bond –waarmee ik mij verbonden voel– zich liever verschuilt achter de dikke muren der orthodoxie en zich afvraagt of hij nog wel loyaal kan blijven aan de EO. Hopelijk leert hij snel bij, want anders zet de orthodoxie zich vroeg of laat definitief buitenspel.
De auteur is belijdend lid van de Protestantse Kerk in Nederland. Hij studeerde geschiedenis der internationale betrekkingen aan de Universiteit Utrecht en christian studies of science and society aan de VU.