Opinie

Zorgplannen Obama

Even dreigde er een kink in de kabel te komen. Nadat de Amerikaanse president Obama afgelopen zondag –nota bene– de tot nu toe belangrijkste overwinning behaalde sinds hij aan de macht is, bleken er toch wat procedurefouten gemaakt te zijn.

26 March 2010 11:49Gewijzigd op 14 November 2020 10:12

Het wetsvoorstel voor een herziening van het zorgstelsel houdt de gemoederen in de Verenigde Staten al maanden bezig. Na intensief lobbyen kreeg Obama zondag eindelijk een nipte meerderheid in het Huis van Afgevaardigden: 4 stemmen meer dan de vereiste 216. Dpnderdag bleek dat er een herstemming nodig was, maar inmiddels is die achter de rug en kan Obama echt op z’n lauweren rusten.De gang van zaken rond de behandeling van dit wetsvoorstel roept wel de nodige vragen op. Bij omstreden plannen is het niet ongebruikelijk dat voor- en tegenstanders elkaar stevig op de korrel nemen, maar deze keer was dat bijna letterlijk het geval. Doodsbedreigingen waren geen uitzondering. Het is veelzeggend dat tien Democratische leden van het Huis van Afgevaardigden om politiebescherming hebben gevraagd.

Hoort dat bij de Amerikaanse stijl van protesteren of staat het water de Republikeinen nu werkelijk aan de lippen? Een van de angels in het voorstel is dat het de deur wijd open zet voor abortus, die nu met overheidsgeld of steun van gesubsidieerde verzekeringen uitgevoerd kan worden. De antiabortuslobby in de VS staat niet bekend om z’n zachtzinnige manier van protesteren. In elk geval is duidelijk dat Obama een hoge tol betaalt voor zijn winst: een groot deel van de Amerikaanse bevolking heeft hij nu tegen zich in het harnas gejaagd.

Bij een zo beladen wetsvoorstel zal een goed staatsman zijn uiterste best doen om de tegenstanders de wind uit de zeilen te nemen en zodoende toch een ruimere meerderheid te krijgen. Obama is daar niet in geslaagd, al heeft hij het wel geprobeerd. Nadat er maandenlang op aangedrongen was, gaf hij zondagmorgen, een paar uur voor de stemming, tegenstanders de verzekering dat er geen geld uit federale fondsen voor abortussen gebruikt mocht worden.

Zo trok hij een handvol Democraten over de streep, genoeg om de vereiste meerderheid te krijgen. Hoewel het voor Obama een flinke concessie was, lijkt de toezegging in werkelijkheid een doekje voor het bloeden. Die indruk ontstond woensdag al, toen Obama deze extra bepalingen ondertekende. Dat gebeurde in aanwezigheid van slechts een handvol Democraten, terwijl er niet één journalist aanwezig was. Toen Obama een dag eerder een handtekening onder de zorgwet zelf plaatste, ging dat gepaard met veel mediaspektakel.

De prolifebeweging in de VS vreest dat de extra bepaling bij het eerste het beste proefproces zal sneuvelen. Dat klopt met de bewering van voorstanders van abortus dat de maatregel vooral symbolische betekenis heeft.

Dat het zorgstelsel op de schop moest, daar waren de meeste Amerikanen het wel over eens. De hervormingsplannen van Obama bevatten veel goede elementen, maar als straks inderdaad blijkt dat het hek van de dam is voor gesubsidieerde abortus, dan is er een te hoge prijs betaald voor zijn overwinning.

Meer over
Commentaar

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer