EU akkoord over noodhulp Griekenland
Het noodlijdende Griekenland moet voor haar eventuele krediet eerst aankloppen bij het Internationaal Monetair Fonds (IMF). De vijftien andere landen met de euro zijn bereid om eventueel een groter bedrag aan de Grieken te lenen. Dat is de strekking van een akkoord van de EU–leiders tijdens een top donderdagavond in Brussel.
De grote lijnen van het akkoord waren uitgezet door de Franse president Nicolas Sarkozy en de Duitse bondskanselier Angela Merkel. Zij kwamen voor de EU–top apart bijeen. Toen ze het eens waren, riepen ze EU–president Herman Van Rompuy en ECB–president Jean–Claude Trichet erbij. Die reageerden volgens ingewijden niet negatief.Het is niet geheel zeker dat de eurolanden uiteindelijk over de brug zullen komen. Een besluit over de daadwerkelijke overboeking van de miljarden moet met unanimiteit worden genomen door de zestien eurolanden. Verwachting is dat de eurolanden bijdragen naar verhouding tot het kapitaal dat de eurolanden aanhouden bij de ECB. Voor Nederland is dat 5,9 procent.
Voorafgaand aan de EU–top was er dagenlang gekibbel wie de Grieken moest gaan helpen met leningen. Frankrijk en de Europese Commissie stelden dat de eurolanden zelf de portemonnee tevoorschijn moeten halen. Maar Duitsland, gesteund door Nederland, wilde een belangrijke rol voor het IMF. Met deze oplossing lijkt Merkel grotendeels haar zin te krijgen.
Het plan bevat nog geen cijfers. Het gaat vooral om een politiek signaal aan de kapitaalmarkten. De hoop is dat Griekenland dankzij het vooruitzicht op een rol voor het IMF weer makkelijker en tegen een lagere rente geld kan lenen bij banken en andere commerciële partijen.
Een eventueel verzoek van Griekenland om leningen wordt eind april verwacht. Het land moet dan nieuwe financieringen vinden voor het afbetalen van oude leningen. De Griekse regering sluit niet uit dat het zoveel geld niet tegen schappelijke rentes kan ophalen bij banken.
In het voorstel van EU–top staat verder dat het toezicht op de EU–begrotingsregels moet worden aangescherpt. Ook dat is iets waarvoor Merkel zich de afgelopen weken hard heeft gemaakt. Ze wil zo voorkomen dat meer landen in de problemen komen zoals Griekenland. Dat heeft de grootste schuld en het hoogste begrotingstekort van alle EU–landen, nadat de nieuwe Griekse regering in oktober ontdekte dat haar voorganger de boel jarenlang veel te positief heeft voorgesteld.