Wilders en de kerken
Kerken moeten veel duidelijker stelling nemen tegen de islam. Die boodschap gaf PVV-leider Wilders af tijdens een symposium van de Vereniging voor Kerkrentmeesterlijk Beheer van de Protestantse Kerk. De roemruchte politicus vindt dat hij meer steun van kerken mag hebben in zijn strijd tegen islamisering van onze samenleving.
Niemand kan ontkennen dat het aantal moslims de laatste kwarteeuw sterk is gegroeid. Volgens een recente schatting van het CBS telt ons land ongeveer 840.000 moslims. Dat is 5,3 procent van de bevolking.Heel begrijpelijk dat Wilders bezorgd is over de toenemende invloed van de islam. Als hij stelt dat deze godsdient niet past in de nationale traditie van ons land, heeft hij een punt. De geloofsovertuiging van moslims is naar haar aard echt anders dan die van joden en christenen, die onze cultuur sterk hebben gestempeld.
Voor moslims maakt daadwerkelijke strijd voor de zaak van Allah, en daarmee samenhangend de haat jegens ongelovigen, onderdeel uit van hun geloof. Christenen weten dat ze hun naasten en zelfs hun vijanden moeten liefhebben; dat ze respect moeten tonen tegenover medeschepselen. Bovendien heeft Christus hun geleerd dat de ongelovigen niet door kracht of geweld gewonnen moeten worden, ook al heeft de geschiedenis bewezen dat deze les niet altijd is opgevolgd.
Er mag ook geen misverstand over bestaan dat kerken het geloof van moslims zullen moeten afwijzen. De soms geopperde gedachte dat er veel overeenkomsten zijn tussen Allah en de God van de Bijbel, moet fundamenteel worden afgewezen. Allah is niet te vergelijken met de God van de Bijbel, Die Zelf een brug sloeg naar mensen door Zijn Zoon te zenden.
Toch doen kerken er niet verstandig aan zich achter het streven van Wilders te scharen. Kenmerkend voor het optreden van de PVV-leider is dat hij moslims wegzet als mensen met een tweederangscultuur. Kerken en christenen mogen niet op die manier opereren. De godsdienst van de islam moeten zij scherp afwijzen, maar tegelijk dienen zij ook erbarmen te hebben met deze mensen. Ook moslims behoeven het heil van Jezus Christus.
Binnen de kerken zijn groepen te vinden die sympathie hebben voor Wilders. Vaak gebeurt dit vanwege zijn anti-islamstandpunt. Daarbij wordt voorbijgegaan aan zijn onfatsoenlijke taal in Kamerdebatten. Geen weldenkend mens zou graag zo door zijn collega’s worden bejegend. Heel gemakkelijk wordt ook vergeten dat hij op andere terreinen heel liberale standpunten heeft. Zo stelt hij zich krachtig op achter de homo-emancipatie, is hij voorstander van abortus en van liberalisering van euthanasiewetgeving. Opvattingen die haaks staan op hetgeen de Bijbel leert.
Met die moderne standpunten toont Wilders zich een echte vertegenwoordiger van de moderne tijdgeest, die door en door libertijns is en bij veel progressieve partijen ingang heeft gevonden. Het percentage Nederlanders dat bevangen is door dat moderne vrijheidsdenken is veel hoger dan het percentage moslims dat ons land telt.
De islam vormt beslist een front in de geestelijke strijd van onze tijd. Maar het libertijnse denken is voor christenen een groter gevaar.