Overdracht asielzoekers aan Griekenland stokt
Nederland heeft vorig jaar 75 asielzoekers teruggestuurd naar Griekenland die eerder via dat land de Europese Unie binnen waren binnengekomen. Toenmalig staatssecretaris Albayrak kondigde vorig jaar nog aan 1100 asielzoekers aan Griekenland over te dragen, maar uitspraken van het Europese Hof voor de Rechten van de Mens vormen een belemmering.
Dat zei minister Ernst Hirsch Ballin (Justitie) woensdag tijdens overleg met de Tweede Kamer. Albayrak had met Griekenland afspraken gemaakt over de overdracht nadat de Raad van State had bepaald dat ze de asielzoekers mocht terugsturen. Eerder hadden rechters dit verboden omdat de asielprocedure in Griekenland tekortschiet.Amnesty International trok deze week nog aan de bel over de slechte behandeling van asielzoekers in Griekenland. VluchtelingenWerk Nederland waarschuwde al eerder dat ze nauwelijks de mogelijkheid krijgen asiel aan te vragen en geen juridische bijstand krijgen.
Het gaat om buitenlanders die hier asiel hebben aangevraagd nadat ze dat al eerder in het Zuid–Europese land hadden gedaan. Deze zogeheten Dublin–claimanten moeten de asielprocedure doorlopen in het Europese land waar ze zich het eerst hebben gemeld.
Hirsch Ballin erkende de problemen met de asielzoekers die naar Griekenland terug moeten. In totaal komen nog ruim 1400 asielzoekers hiervoor in aanmerking. Volgens de minister heeft de nieuwe Griekse regering beterschap beloofd. Nederland heeft al eerder aangeboden te helpen met de uitvoering van de asielprocedure.
Hirsch Ballin wil gehoor geven aan de uitspraken van het Europese Hof. Dit hof had in 150 individuele gevallen een stokje gestoken voor de overdracht. De SP pleitte ervoor helemaal geen asielzoekers meer naar Griekenland terug te sturen, maar dat gaat Hirsch Ballin te ver. Hij wil vasthouden aan de Dublin–afspraken.