„PKN draagt goed bij aan aandachtswijk”
De Protestantse Kerk in Nederland (PKN) levert een „bovengemiddelde” bijdrage aan de leefbaarheid in de zogenoemde aandachtswijken. De samenwerking met religieuze, overheids- en hulpverleningsorganisaties kan echter nog verbeteren.
Dat zijn enkele van de belangrijkste conclusies uit het rapport ”Zwakte als kracht. Religieus sociaal-maatschappelijke activiteiten in prachtwijken” van onderzoeksbureau Kaski, dat dinsdag in Utrecht werd gepresenteerd.Onderzoekster drs. Sylvia Grevel deed in opdracht van de diaconale organisatie Kerk in Actie onderzoek naar sociaal-maatschappelijke activiteiten door religieuze organisaties in twaalf van de veertig door oud-minister Vogelaar zo genoemde aandachtswijken, oftewel „prachtwijken.”
Het rapport constateert dat iets meer dan de helft van de 108 geïnventariseerde religieuze organisaties die in prachtwijken zijn gelegen, daar in mindere of meerdere mate actief zijn. Van deze organisaties dragen er negentien „bovengemiddeld” bij aan de leefbaarheid. Bij acht daarvan is de PKN betrokken. Vaak gaat het hierbij om inloopgelegenheden.
Wijkmanagers –aanspreekpunt waar het gaat om de leefbaarheid van een wijk– geven soms aan dat er meer budget beschikbaar is voor religieuze organisaties dan er aangevraagd wordt, aldus Grevel in het rapport. „De lokale overheid ziet het niet als haar taak religieuze organisaties te betrekken bij de beoogde transformatie van de wijken. Toch is er sprake van een groeiend besef dat contacten met religieuze organisaties nuttig kunnen zijn.”