Culturele viering bij Opwekking
Tijdens de veertigste Opwekkingsconferentie in de Flevopolder zal op zaterdag 22 mei een multiculturele viering plaatsvinden.
De Ghanese voorganger Tom Marfo uit Amsterdam is hoofdspreker. De viering vindt plaats op uitnodiging van de stichting Opwekking en wordt georganiseerd door vijf instellingen uit de breedte van kerkelijk Nederland. Dat hebben de organisatoren maandag bekendgemaakt.Aan de organisatie van de conferentie in het pinksterweekend nemen deel de Nederlandse Zendingsraad (NZR), de Evangelische Zendingsalliantie (EZA), de Raad van Kerken in Nederland (RvK), de Evangelische Alliantie (EA) en de organisatie van migrantenkerken Samen Kerk In Nederland (SKIN).
Het is historisch dat evangelicale en oecumenische organisaties op een dergelijke manier met elkaar samenwerken, benadrukt Wout van Laar, directeur van de NZR en coördinator van de stuurgroep die de viering voorbereidt. „Honderd jaar geleden werd in Edinburgh een grote oecumenische zendingsconferentie gehouden, die aan de wieg stond van diverse zendings- en oecumenische organisaties. De evangelicals, die met name de zending een warm hart toedroegen, en de oecumenicals, die zich vooral bezighielden met het redden van de wereld, zijn daarna flink uit elkaar gegroeid.”
De Geest wijst nu nieuwe wegen, zegt Van Laar. „Het is tijd om de vooroordelen overboord te zetten en samen te werken. Jongeren zien al helemaal geen tegenstelling meer tussen evangelicals en oecumenicals.” Van Laar wijst erop dat in de organiserende organisaties ook rooms-katholieken zitten.
De coördinator onderstreept het belang van samenwerking met de migrantenkerken, waar het verschil tussen zending en oecumene niet speelt. Hij vindt gastvrijheid van groot belang. „Christenen, die immers vreemdeling zijn op aarde, zouden meer oog moeten hebben voor de vreemdeling in onze poorten.”
Anmar Hayali van SKIN zegt dat de migrantenkerken lange tijd niet goed zichtbaar geweest zijn in de samenleving, terwijl het aantal christelijke migranten even groot is als of groter is dan het aantal moslims in Nederland (ten minste 800.000). De vertegenwoordiger van de grootste organisatie van migrantenkerken ziet de laatste tijd meer erkenning.
Volgens hem hebben christelijke migranten de Nederlandse kerken veel te bieden. Op het punt van de Bijbel als richtsnoer voor het dagelijkse leven kunnen veel autochtone Nederlanders leren van migranten, stelt hij. „Nogal wat migranten hebben veel meegemaakt en hebben een sterke christelijke overtuiging. De Bijbel speelt een centrale rol in hun leven.” Naast de viering zijn er op 22 mei een ontmoetingsplein en een maaltijd. In drie tenten presenteert zich een breed palet van culturen.