Kerk & religie

Vaticaan onderzoekt misbruik Ierland

Het Vaticaan opent een onderzoek naar gevallen van seksueel misbruik in parochies en andere kerkelijke instellingen in Ierland. Dat maakte paus Benedictus XVI zaterdag bekend in een brief, waarin hij ook stelt dat de schuldigen strafrechtelijk moeten worden vervolgd.

Kerkredactie
20 March 2010 12:14Gewijzigd op 14 November 2020 10:09

De paus schrijft verder dat de bisschoppen in Ierland grove fouten hebben gemaakt en dat ze als leiders hebben gefaald bij de aanpak van kindermisbruik. Benedictus XVI maakt zijn excuses aan slachtoffers en kampt met gevoelens van schaamte en wroeging. „U hebt zwaar geleden en dat spijt mij zeer”, aldus de paus.Het schrijven van de leider van de Rooms-Katholieke Kerk komt in de eerste plaats als een reactie op misstanden binnen de Ierse kerk, maar ook elders zijn recent veel meldingen geweest van kindermisbruik dat in het verleden zou zijn gepleegd door geestelijken, onder meer in Duitsland, Nederland, Oostenrijk, Brazilië en Mexico.

De paus schrijft dat hij net als in het verleden opnieuw gesprekken wil voeren met slachtoffers. Voor de daders van „zondige en criminele daden" heeft hij het volgende advies: „Erken je schuld openlijk, onderwerp jezelf aan het recht, maar twijfel niet aan Gods genade."

Nog nooit eerder publiceerde een paus een brief over seksueel misbruik van kinderen. Beschuldigingen over misbruik door rooms-katholieke geestelijken houden echter al decennia. In de Verenigde Staten moest de kerk enorme schadevergoedingen uitkeren aan slachtoffers en het lijkt waarschijnlijk dat dat nu ook gaat gebeuren in andere landen.

Het pedofilieschandaal in Ierland doet de kerk daar op zijn grondvesten schudden. Enkele geestelijken hebben al vrijwillig afstand gedaan van hun ambt. De paus riep in zijn brief niemand bij naam op om op te stappen. Wel kondigde hij aan dat het Vaticaan functionarissen naar Ierland stuurt om inspecties uit te voeren bij een aantal dioceses, waar mogelijk strafbare feiten zijn gepleegd.

Een belangenorganisatie van slachtoffers van seksueel misbruik door Ierse geestelijken reageerde zaterdag zeer teleurgesteld op de brief van de paus. „Wij hebben het gevoel dat deze brief zeer tekortschiet wat betreft de belangen van de slachtoffers”, aldus Maeve Lewis, directeur van de organisatie One in Four.

Lewis wijst er verder op dat de paus niet is ingegaan op de eis van de slachtoffers dat Sean Brady, het hoofd van de Rooms-Katholieke Kerk in Ierland, gedwongen wordt op te stappen. De brief van de paus zou te veel gericht zijn op misdragingen door lagere Ierse geestelijken en de eigen verantwoordelijkheid van het Vaticaan buiten beschouwing laten.

Het schrijven van de leider van de Rooms–Katholieke Kerk komt in de eerste plaats als een reactie op misstanden binnen de Ierse kerk, maar ook elders zijn recent veel meldingen geweest van kindermisbruik dat in het verleden zou zijn gepleegd door geestelijken, onder meer in Duitsland, Nederland, Oostenrijk, Brazilië en Mexico.

De Nederlandse bisschoppen reageerden zaterdag „met waardering en instemming" op de pastorale brief van Benedictus XVI. Volgens hen is die ook van belang voor Nederland. „De paus drukt zijn medeleven en oprechte spijt uit ten aanzien van de slachtoffers en hun families. De bisschoppen betrekken deze woorden volledig op de slachtoffers in Nederland."

De Nederlandse bisschoppen schrijven dat ze „aandachtig" kennis nemen van de voorstellen die de paus doet om gerechtigheid voor de slachtoffers, boete, genezing en herstel van vertrouwen te bevorderen. „Wanneer de paus spreekt over de grote fouten die door het leiderschap van de Kerk gemaakt zijn, fouten die de geloofwaardigheid ondermijnd hebben, willen bisschoppen en religieuze oversten hun eigen verantwoordelijkheden ook kritisch onder ogen zien. Het voorgenomen onafhankelijke onderzoek, waarvoor voormalig Kamervoorzitter Deetman inmiddels voorbereidende werkzaamheden verricht, zal voor dat punt zeker aandacht hebben."

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer