„Lichaamscultus viert ook nu hoogtij”
„Ik kan me de polemiek van Paulus tegen de lichaamscultus van zijn tijd goed voorstellen. Deze cultus viert ook nu hoogtij.” Dat zei theoloog dr. Dick Boer donderdag tijdens de presentatie van een nieuw boek van dr. René Süss, over de nadruk op lichamelijkheid in het Jodendom.
”De geest bemint de buitenkant. Jodendom in fragmenten”, luidt de titel van Süss’ jongste publicatie. De auteur (1939) presenteerde zijn boek in de boekhandel van de Vrije Universiteit in Amsterdam.De voormalige predikant binnen de Hervormde Kerk, die in 1999 afscheid nam van de kerk en weer Jood werd, stelt dat er „niets tussen hemel en aarde is, geen iets. Anders dan het christendom kent het Jodendom geen topografie van het hierna. Er is niks anders dan het lichaam, de stoffelijke werkelijkheid. En als er een hiernamaals is, dan kunnen we daar alleen maar over speculeren.”
Eerdere publicaties van Süss, over Luther en de Joden, deden veel stof opwaaien. Volgens hem was Luther een echte antisemiet.
De auteur overhandigde een exemplaar van het boek aan degene die hem op het idee van het schrijven ervan had gebracht: de urologe Marieke Mensink, die hem heeft geopereerd. Hij zei dat chirurgen het genezen en troosten niet moeten overlaten aan professionele troosters. „Degene die kan troosten, is degene die gesneden heeft.”
Mensink zei dat ze een stap buiten het normale circuit heeft gedaan door in te gaan op Süss’ uitnodiging voor een sabbatsviering bij hem thuis.
Docente judaïca en psychologe Bloeme Evers-Emden, die eveneens een boek kreeg overhandigd, corrigeerde Süss op één punt. Ze wees erop dat niet alle Joden zeggen dat er geen hemel is en noemde de chassidische Joden. Süss erkende dat er inderdaad een grote stroming in het Jodendom is die iets met de ziel heeft, maar „het chassidisme is niet de hoofdstroming.”
Süss gaf ook een boek aan zijn vriend de theoloog Dick Boer. Hij merkte hierbij op dat de dialoog tussen christenen en Joden is doodgelopen en dat het tijd wordt de draad weer op te pakken. Volgens hem hebben de christenen geluisterd naar de Joden en hebben de Joden op hun beurt niet aan de christenen gevraagd om hun verhaal te vertellen.
Tijdens zijn toespraak zei Boer dat de verheerlijking van het lichaam te ver kan doorslaan. „Ik kan me de polemiek van Paulus tegen de lichaamscultus van zijn tijd goed voorstellen. Deze cultus viert ook nu hoogtij. Bij de nadruk van Süss op het lichaam gaat het echter om iets anders.”