Verdachte van fraude rond Palm Invest doet zijn verhaal
De inval van opsporingsdienst FIOD bij het van fraude verdachte vastgoedfonds Palm Invest en de ontvoering later door een groep afpersers die hem een teen afknipten, hebben het leven van verdachte Danny K. helemaal veranderd.
Dat zei hij gisteren voor de rechtbank in Amsterdam, toen de rechter vroeg naar zijn persoonlijke situatie.„De ontvoering heeft grote gevolgen gehad voor mijn thuissituatie. Als ik maar een minuut uit beeld ben, is er al paniek”, aldus K. Ook hemzelf laat het gebeurde nog altijd niet koud. „Je bent je bewust van elk geluid dat je hoort.”
Vorig jaar zomer kwamen de Palm Investverdachten in contact met een zogenaamd Joodse familie, die wilde investeren. Bij een afspraak in juli in Antwerpen bleek de familie een stel vermomde, gewapende criminelen, die Danny K. en Palm Investcollega Bart D. zwaar mishandelden om een groot geldbedrag los te krijgen. Twee afpersers werden op heterdaad betrapt bij de overdracht daarvan. Voor zover bekend zijn zij geen beleggers in Palm Invest.
Danny K. en Remco V. zijn na een klein jaar voorarrest weer voorzichtig begonnen met werken. K. werkt op freelancebasis met twee bedrijven, V. verricht commerciële werkzaamheden voor een internationaal beveiligingsbedrijf. V., die zei een hoge hypotheekschuld te hebben, stelde tot nog toe de helft van zijn nettosalaris te hebben afgedragen aan onder meer de stichting voor gedupeerde beleggers.
Beide mannen zeggen alles in het werk te stellen om geld terug te vinden voor de door de vermeende fraude gedupeerde beleggers. Het openbaar ministerie verdenkt de twee ervan tussen 2005 en januari 2008 een grote groep beleggers te hebben opgelicht, die gezamenlijk voor ruim 31 miljoen euro aan obligaties zouden hebben gekocht. Het doel was het geld te beleggen in onder meer vastgoed in Dubai. K. en V. zouden echter een groot deel hebben verduisterd en witgewassen.
De twee verdachten kregen van de rechter woensdagmiddag de ruimte om uit te leggen hoe de vork volgens hen in elkaar stak. K. en V. benadrukten nogmaals dat ze een bedrijf wilden opzetten voor de lange termijn en dat ze bij de begroting van kosten en investeringen ook daarvan zijn uitgegaan. Met een presentatie gaven ze hun versie van de geldstromen. Daarin stelde V. dat juist na de inval van de FIOD op 21 januari 2008 ruim 13 miljoen euro verloren is gegaan.
De rechtbank in Amsterdam besloot gisteren alsnog een weigerachtige getuige in deze fraudezaak op te roepen. Volgens advocaat Jeroen Soeteman van verdachte Danny K. zou de man moeten kunnen vertellen waar 2 miljoen euro gebleven is.
De beoogde getuige heeft K. en V. geholpen met 22 contracten voor villa’s in Dubai.