Politiek

Denktanks vragen om Deltawet energie

Denktanks van een groot aantal politieke partijen vinden dat er in de komende kabinetsperiode een Deltawet voor nieuwe energie moet komen.

Redactie politiek
16 March 2010 14:04Gewijzigd op 14 November 2020 10:06
BUGGENUM - De Willem-Alexander Centrale van Nuon in Buggenum. Foto ANP
BUGGENUM - De Willem-Alexander Centrale van Nuon in Buggenum. Foto ANP

Het doel van deze wet moet zijn dat Nederland voor 2050 overstapt van fossiele energiebronnen op hernieuwbare energiebronnen, zoals zon en wind. Vanmiddag hebben vertegenwoordigers van de duurzaamheidscommissies het rapport ”Nederland krijgt nieuwe energie” overhandigd aan de fractievoorzitters in de Tweede Kamer.Partijcommissies van CDA, ChristenUnie, D66, GroenLinks, PvdA, SGP en VVD zouden graag zien dat hun moederpartijen in hun verkiezingsprogramma’s voor 9 juni een passage over de noodzaak van zo’n Deltawet opnemen.

Aan het rapport hebben wetenschappers en deskundigen uit de energiewereld meegewerkt. Het wordt ondersteund door een lange lijst van organisaties en personen die het initiatief ondersteunen. Daartussen zitten ook organisaties en personen uit de gereformeerde gezindte en enkele kerken.

Het rapport stelt dat een volgend kabinet de omschakeling naar hernieuwbare energie tot nationale prioriteit moet verheffen en veel ambitieuzere doelstellingen moet nastreven dan tot nu toe. Bij een jaarlijkse energiebesparing van 3 procent op fossiele brandstoffen en een jaarlijks groei van duurzame energie met 7 procent is het gestelde doel voor 2050 haalbaar.

Het rapport van de partijcommissies is samengevat in de zogeheten Verklaring van Utrecht. Daarin wordt een tiental concrete maatregelen bepleit. Zo moet er een onmiddellijke nieuwbouwstop voor conventionele elektriciteitscentrales komen. Verder staat er in het rapport dat overheid, banken en pensioenfondsen een nationaal investeringsfonds moeten oprichten om energiebesparende maatregelen en opwekking van duurzame energie aantrekkelijk te maken.

De energietransitie biedt volgens de partijcommissies voordelen voor Nederland, zoals verbetering van de internationale concurrentiepositie, meer werkgelegenheid en een beter milieu.

duurzaamheidsoverleg.nl

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer