Rooms-Katholieke Kerk biedt hulp aan slachtoffers
De stichting Hulp & Recht, waar slachtoffers van seksueel misbruik binnen de Rooms-Katholieke Kerk hun verhaal kunnen doen, heeft pastoraal medewerkers aangetrokken om hulp te kunnen bieden.
Dat zei bisschop G. J. de Korte zondagavond in het televisieprogramma Kruispunt. Volgens de bisschop klaagden slachtoffers die bij Hulp & Recht aanklopten dat ze op een antwoordapparaat stuitten en hun melding per e-mail moesten doen. De instantie heeft een speciaal telefoonnummer in het leven geroepen waarop pastoraal medewerkers de slachtoffers te woord staan.De bisschop zei verder dat de commissie die onafhankelijk onderzoek gaat uitvoeren naar seksueel misbruik in de Rooms-Katholieke Kerk ook de procedure van Hulp & Recht onder de loep zou moeten nemen. De Korte reageerde hiermee op de kritiek dat de instelling zo’n onderzoek niet zou toelaten.
Het aantal meldingen van seksueel misbruik bij Hulp & Recht staat op 600. Het Katholiek Nieuwsblad schreef vrijdag dat de kans bestaat dat de klachten zullen worden uitgebreid met geestelijke en lichamelijke mishandeling.
Verder maakten NRC Handelsblad en de Wereldomroep bekend dat het misbruik van leerlingen door paters salesianen in internaat Don Rua in ’s-Heerenberg intern al in 1967 bekend was. Dat leidde destijds tot het vertrek van een pater die zeker vijf jongens had misbruikt.
Bisschop Punt van het bisdom Haarlem-Amsterdam veroordeelt het seksueel misbruik binnen instellingen als een „zwarte bladzijde” in de geschiedenis van de kerk. Hij liet gisterochtend een brief voorlezen in de parochies van het bisdom. Punt pleit voor aandacht voor de slachtoffers, in het bijzonder voor „degenen van wie het leed nooit door de kerk is gezien en erkend en waarbij de daders al zijn overleden. Wij geven hun de volle erkenning van de levenslange geestelijke wonden die hun zijn toegebracht.”
De bisschop onderkent dat er „structureel ernstige fouten hebben gezeten in het toenmalige opvoedingssysteem.” Het celibaat is volgens hem geen beslissende factor bij misbruik geweest. „Niettemin hebben wij ons voorgenomen om bij de toelating tot het gewijde ambt nog sterker te laten toetsen of kandidaten de geestelijke en affectieve rijpheid bezitten om het celibaat op zich te kunnen nemen.”
Over de rol van het celibaat bij het misbruik zijn de meningen verdeeld. Sommigen zien geen kwaad in seksuele onthouding op zichzelf. Anderen koppelen het celibaat aan frustraties over emotionele kilheid, aan het taboe op seksualiteit in de jaren 60 en aan macht van geestelijken over internaatskinderen. Dat zou kunnen resulteren in misbruik.