Binnenland

„SGP is socialer geworden”

„Opdat wij een gerust en stil leven leiden mogen in alle godzaligheid en eerbaarheid.” Met de tekst uit 1 Timotheüs 2 voor ogen zat P. Kranenburg uit Piershil 24 jaar in de gemeenteraad.

15 March 2010 10:17Gewijzigd op 14 November 2020 10:05
P. Kranenburg. Foto Rein Geleijnse
P. Kranenburg. Foto Rein Geleijnse

„Geen echte politicus”, noemt hij zichzelf. Mede om die reden nam Kranenburg in 1978 afscheid na acht jaar gemeenteraadswerk in de toenmalige gemeente Piershil. Dinsdag vertrok Kranenburg opnieuw uit de raad. Nu van de gemeente Korendijk, waar Piershil sinds 1 januari 1984 deel van uitmaakt en waar Kranenburg sinds 1994 zitting in had.„Bij de SGP in Korendijk zijn alle kerkelijke geledingen betrokken. Ze zochten in 1994 nog iemand uit de hervormde hoek. Zo kwamen ze weer bij mij terecht.” Kranenburgs opvolger in de raad van Korendijk is zijn schoonzoon Robert Vos. „Daarmee is de hervormde gemeente (PKN) van Goudswaard weer vertegenwoordigd.”

De fruitteler uit Piershil werd bij zijn afscheid dinsdag vanwege zijn grote verdienste benoemd tot lid in de Orde van Oranje-Nassau. Burgemeester Melissant-Briene noemde hem „een aimabel mens en een warme persoonlijkheid.”

Welke verschillen ziet u tussen uw eerste en uw tweede raadsperiode?
„Het is allemaal wat grootschaliger geworden. In 1970 was er hier in Piershil een secretarie met twee of drie mensen. De burgemeester was tegelijkertijd ook burgervader van Nieuw-Beijerland en Goudswaard. Nu zijn we met die gemeenten gefuseerd en is er al weer sprake van een nieuwe herindeling. De hele Hoeksche Waard moet één gemeente worden, net als Goeree-Overflakkee.

De SGP is in al die jaren socialer geworden. Tussen 1970 en 1978 zaten we vaak wat meer op VVD-toer, nu denkt de SGP meer aan de zwakkeren in de samenleving. Dat is goed, want het is onze christelijke roeping.

In mijn boomgaard werken nogal wat vrouwen. Zo hoorde ik precies wat er in de gemeente leefde. „Jij bent de sociale man van de SGP”, zeiden ze wel eens tegen mij. In de raad zijn we inderdaad veel bezig met sociale zaken zoals de WMO. Mede­werkers van de gemeente gaan bij oudere inwoners langs, om te vragen of ze iets voor hen kunnen betekenen. Vroeger zou dat ondenkbaar zijn geweest.”

Dieptepunt?
„Ik kan zo gauw geen schokkende dingen noemen. In de Korendijkse raad gaan we gelukkig heel fatsoenlijk met elkaar om. Het heeft mij wel erg getroffen dat onze wethouder Molendijk vlak voordat hij afscheid zou nemen overleed.

Verder vind ik het jammer dat Tiengemeten is verkocht aan Natuurmonumenten. Daar liggen zo veel hectaren goede landbouwgrond en die worden nu deels onder water gezet. De meeste Korendijkers vinden echter dat het er een rommeltje wordt, en dat vind ik eigenlijk ook. Nu gaat Natuurmonumenten waarschijnlijk hetzelfde doen met de Leenherenpolder.

Ik vind het onbegrijpelijk dat wij hier vruchtbare gronden verwoesten, terwijl er wereldwijd sprake is van voedselschaarste. Als gemeente kun je er echter weinig tegen doen, want de provincie en het Rijk staan achter de plannen.”

Een hoogtepunt?
„Een kwestie van goed beleid is dat we om elk dorp in onze gemeente een rondweg hebben laten aanleggen. Dat is een nuttige investering geweest, beter dan bijvoorbeeld investeren in zaken zoals sport.”

In de raad heb ik altijd de Bijbeltekst „Opdat wij een gerust en stil leven leiden mogen in alle godzaligheid en eerbaarheid”, voor ogen gehad. Het is belangrijk dat we naar Zijn geboden leven. Gods wet is geen belemmering, het geeft juist rust om ernaar te leven.”

Dit is het achtste en laatste deel in een serie interviews met scheidende gemeenteraadsleden.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer