Buitenland

Kruisraketten en F-117’s beproefd recept

De eerste salvo’s van de aanval op Irak donderdagmorgen bestonden uit een beproefd recept van kruisraketten en door stealth-bommenwerpers uitgevoerde precisiebombardementen.

Buitenlandredactie
20 March 2003 10:29Gewijzigd op 14 November 2020 00:12
Amerikaanse troepen vuurden donderdagmorgen vanaf schepen in de Perzische Golf en de Rode Zee Tomahawk-kruisraketten af in de richting van Irak. De Amerikaanse president Bush gaf in de nacht van woensdag op donderdag opdracht de aanval op het regime van S
Amerikaanse troepen vuurden donderdagmorgen vanaf schepen in de Perzische Golf en de Rode Zee Tomahawk-kruisraketten af in de richting van Irak. De Amerikaanse president Bush gaf in de nacht van woensdag op donderdag opdracht de aanval op het regime van S

Rond de 35 Tomahawk-kruisraketten werden vanaf marineschepen in de Perzische Golf en de Rode Zee afgevuurd. Twee stealth-bommenwerpers van het type F-117A Nighthawk gooiden elk twee satellietgestuurde bommen van 900 kilo op een klein gebouwencomplex waar Saddam Hussein zich zou hebben bevonden.

Volgens militaire deskundigen is de relatief zwakke start van de oorlog een signaal richting de Iraakse troepen. Indien zij in opstand zouden komen tegen hun leiders hoeft de oorlog niet door de Amerikanen worden gevoerd. De nachtmerrie is een stadsoorlog in Bagdad.

De 6 meter lange Tomahawk is twaalf jaar na zijn introductie in de Golfoorlog nog steeds een staaltje van technisch vernuft. De raket, geladen met 450 kilo explosieven, wordt laag over de grond, net onder de snelheid van het geluid, op een voorgeprogrammeerd doelwit afgevuurd, haast onzichtbaar voor radars.

De Tomahawk heeft twee brandstoftanks en twee motoren. Kruisraketten zijn eigenlijk onbemande vliegtuigjes. Tijdens de Golfoorlog in 1991 zagen journalisten in Bagdad ze voorbijkomen. John Simpson van de BBC rapporteerde toen: „Vanuit mijn hotelraam zag ik op gelijke hoogte een kruisraket voorbij koersen.”

De nieuwe generatie Tomahawks heeft bovendien de mogelijkheid om tijdens de vlucht van route te veranderen en uit vijftien voorgeprogrammeerde doelwitten te kiezen. De bedoeling is om zo precies mogelijk te bombarderen en zo min mogelijk (burger)slachtoffers te maken. Kruisraketten hebben een bereik van 1600 kilometer. De Amerikaanse marine heeft naar schatting 1000 kruisraketten, met een kostprijs van 600.000 dollar per stuk.

De F-117A Nighthawk (kostprijs: 45 miljoen dollar per stuk) is het eerste vliegtuig ter wereld dat gebruikmaakt van stealth-technologie om radardetectie te ontwijken. Bij de Golfoorlog van 1991 was de door Lockheed gebouwde Nighthawk het enige vliegtuig dat werd ingezet op doelwitten in het centrum van Bagdad.

Het zwarte vliegtuig met de aparte driehoekige vorm is aan de buitenzijde bedekt met een geheim, radarabsorberend materiaal. De platte driehoekige vormen van het vliegtuig zorgen ervoor dat radarsignalen worden weggekaatst in alle richtingen. Daardoor is de bommenwerper in staat om ongezien de gevaarlijkste gebieden binnen te vliegen en lasergestuurde bombardementen uit te voeren.

De ontwikkeling van de F-117A begon in 1978. Het toestel met een lengte van bijna 19 meter en een spanwijdte van bijna 13 meter vloog voor het eerst in 1981, maar zijn bestaan werd pas in 1988 officieel bekendgemaakt.

De Nighthawks voerden tijdens de Golfoorlog meer dan 1000 succesvolle missies uit. De enige die ooit verloren ging in de strijd was een Nighthawk die bombardementen uitvoerde in Kosovo in 1999. Dat is waarschijnlijk de enige van zijn soort die door de Irakezen is gezien. Naar verluidt bezochten leden van de Iraakse geheime dienst regelmatig het luchtvaartmuseum in Belgrado om er te kijken naar het tentoongestelde vliegtuigwrak.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer