Kerk & religie

Christenen Nigeria willen gerechtigheid

Bijna een week na de slachting bij de Nigeriaanse stad Jos heerst er boosheid, frustratie en angst onder de christenen. „We hebben het idee dat er te weinig gebeurt om nieuwe gevechten te voorkomen”, zegt hulpverlener Mark Lipdo, die de massaslachting van nabij meemaakte.

Mark Wallet
12 March 2010 21:03Gewijzigd op 14 November 2020 10:05
JOS – Verwoestingen in Jos. De slachtpartij van zondag zou een vergelding zijn voor de vele moslimdoden in januari. Foto EPA
JOS – Verwoestingen in Jos. De slachtpartij van zondag zou een vergelding zijn voor de vele moslimdoden in januari. Foto EPA

Mark Lipdo arriveerde zondagmorgen vroeg in de dorpen Zot en Dogo-Nahawa, waar die nacht een ware slachting had plaatsgevonden. Overal zag hij lichamen liggen; vooral zwakkeren, zoals kinderen en bejaarden, bleken vermoord. In het dorp Zot leek niemand meer in leven. „Het was een verschrikkelijk gezicht”, zegt Lipdo, die in de regio Plateau State werkt voor Stefanos, een organisatie die opkomt voor vervolgde christenen.Volgens Lipdo zijn de gebeurtenissen van afgelopen zondag nog maar een voorbode van meer onheil. „In het noorden van Nigeria worden christenen al jarenlang vervolgd. Kerken worden in brand gestoken en christenen steeds verder gemarginaliseerd.”

De hulpverlener zegt dat het veel christenen in Plateau State steekt dat zij loyaal moeten zijn aan moslims, terwijl hun geloofsgenoten in het noorden nauwelijks bewegingsruimte krijgen. „Niemand hier wil dat moslims verdreven worden uit Plateau State, maar we zijn wel bang voor de overheersende islamitische ideologie. Als we dat aan de kaak stellen, wordt dat wereldwijd echter als politiek incorrect beschouwd.”

In de media is de slachting van afgelopen zondag voorgesteld als vergelding voor de slachtoffers van januari, toen voornamelijk moslims omkwamen bij gevechten in en rond Jos. Volgens Lipdo maakt dat de zaak des te treuriger. „Mij is verteld dat christenen in Dogo-Nahawa in januari moslims hebben beschermd tegen hun belagers. Het is uitermate opmerkelijk dat juist zij nu gedood worden.”

Velen in Jos gaan er echter van uit dat de moordpartij van zondag inderdaad als represaille gezien moet worden. „Dit was een vergelding voor wat er met hun mensen is gebeurd in januari”, aldus de christelijke Musa Goyol uit Jos. Volgens Goyol kwamen de moordenaars echter niet uit Plateau State, maar uit het naburige islamitische Bauchi.

Goyol geeft aan dat het hoofd van het leger in Jos verschillende waarschuwingen heeft gekregen over een ophanden zijnde slachting, een verwijt dat het leger en de politie ook bij de voorgaande geweldsuitbarstingen gemaakt is. „Het leger ondernam echter geen actie voordat de slachting had plaatsgevonden. Toen de soldaten in Zot en Dogo-Nahawa arriveerden, hadden de daders zich al uit de voeten gemaakt.”

Hoewel er inmiddels 200 mensen gearresteerd zijn voor betrokkenheid bij de moordpartij, blijft de ontevredenheid onder de christenen groot. Gisteren gingen honderden vrouwen in Jos en in de Nigeriaanse hoofdstad Abuja de straat op om betere bescherming te eisen. „Stop de moord op onze toekomst”, riepen de vrouwen in Jos. „Genoeg is genoeg”, zei pastor Esther Ebanga volgens een bericht van de BBC. „We vragen enkel gerechtigheid.”

Het gebrek daaraan zit veel Nigerianen dwars. „Het probleem is niet de religieuze diversiteit van Nigeria, maar de cultuur van straffeloosheid in het hele land”, reageerde Sulaiman Akinsanmi uit de noordelijke staat Kaduna op de BBC-site.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer