Binnenland

Visafslag geeft verleden Harderwijk gezicht

Met de herbouw van de visafslag moet het Zuiderzeeverleden weer een gezicht krijgen in Harderwijk. Met medewerking van het college van de stad moet de afslag aan de Boulevard uiterlijk in 2013 weer de bel gaan luiden.

Michiel Satink
12 March 2010 11:04Gewijzigd op 14 November 2020 10:04

De stad Harderwijk kent in zijn contouren nog veel historie. Alleen al de nu in restauratie zijnde imposante stadsmuur herinnert aan het roemruchte verleden van de Gelderse stad. Dat de plaats ook het centrum van de Zuiderzeevisserij is geweest, is echter amper terug te zien, zegt Rob Spierenburg van de Stichting Vischafslag Harderwijk. „Er is hier weinig bewaard gebleven. We hebben de jaarlijkse Visserijdagen, waar elke keer 10.000 bezoekers op afkomen, maar de stad heeft te weinig gedaan om de Zuiderzeecultuur van Harderwijk te behouden.”Met de komst van de Flevopolders kwam midden vorige eeuw in Harderwijk, net als in andere Zuiderzeesteden als Elburg en Vollenhove, ineens een eind aan de visserijindus­trie. Vissers zochten vervangend werk en velen bouwden eendenkooien in de omgeving van Harderwijk om daarmee een nieuwe bron van inkomsten te genereren. Ze verkochten hun schepen en de haven stroomde leeg. Met de komst van land aan de overzijde keerde de stad ook de rug naar het water. De oprichting van de Botterstichting in 1981 zorgde ervoor dat de botters voor de haven bewaard bleven. Inmiddels hebben negen van deze historische visserschepen hun thuishaven in Harderwijk gevonden.

Met de terugkeer van de visafslag moeten bezoekers ook kunnen zien hoe de vis verhandeld werd. Het plan is om de afslag die tussen 1913 en 1967 in de stad stond, opnieuw te bouwen. „Er wordt wel beweerd dat de stad meerdere afslagen heeft gehad, maar dat is historisch gezien dubieus. Stapelrecht voor vis was hier wel, maar naar wat wij weten was er één dominante visafslag.” Het wordt een imitatie van deze afslag, zegt Spierenburg. „De veilingklok en -banken hebben we nog. We willen alles reconstrueren. De herkenbare contouren van het oude pand moeten in een eigentijds jasje gestoken worden.”

Tevens komt er ruimte voor exposities. „En mogelijk dat ook de havenmeester hier een plek kan krijgen.”

Een eerder plan deze afslag te herbouwen aan de Havendam stuitte op veel verzet van met name omwonenden. Die wilden het groen behouden en vreesden overlast. Met een dergelijk verzet had de stichting geen rekening gehouden. Toch ging ze op zoek naar een nieuwe locatie. Die vond ze op de Boulevard-Zuidoost. Het college van de stad is enthousiast, blijkt uit een brief.

De Boulevard valt echter onder het plangebied van het Waterfront, het ambitieuze bouwproject om oude industrie bij het centrum te vervangen door woningen. „In de planvorming voor het Waterfront is op deze plek een prominent gebouw gedacht passend bij deze prominente plek. Wellicht dat de visafslag daar een onderdeel van kan zijn”, zo schrijft het college.

Spierenburg is enthousiast over de nieuwe beoogde locatie. „Het is slechts 100 meter van de historische plek af. Hier is ook ruimte om de negen botters voor de afslag te meren.” Binnenkort start het overleg met het bouwconsortium dat het Waterfront ontwikkelt.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer