Binnenland

„Deeltijdwonen helpt krimpregio”

Gemeenten in regio’s met een krimpende bevolking hebben er zelf baat bij als zij meer ruimte bieden aan deeltijdwonen.

Binnenlandredactie
12 March 2010 09:48Gewijzigd op 14 November 2020 10:05
Een NVM-vlag in Haarlem. Foto ANP.
Een NVM-vlag in Haarlem. Foto ANP.

De Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) schrijft dat in een rapport dat donderdag is overhandigd aan staatssecretaris Bijleveld-Schouten van Binnenlandse Zaken. „Deeltijdwonen kan een kans zijn voor krimp­regio’s”, zeggen de makelaars.Veel plattelandsgemeenten aan de randen van Nederland ontmoedigen het bezit van een tweede woning. Zij vrezen dat de woningen op doordeweekse dagen leeg staan en dat plaatsen daardoor veranderen in spookdorpen.

De NVM vindt dat het ontmoedigingsbeleid moet worden omgebogen. Gemeenten dienen verordeningen die het bezit van een tweede huis verbieden, op te heffen. „Liever deels dan helemaal niet bewoond”, aldus het rapport.

Bevolkingskrimp doet zich met name voor aan de randen van Nederland. Gemeenten in Noordoost-Groningen, Noordwest-Friesland, Zeeuws-Vlaanderen en Limburg kampen met dalende inwonersaantallen. „Als passende maatrelen uitblijven, zullen grootschalige leegstand en verpaupering van vastgoed het gevolg zijn. Prijsdalingen en ellenlange verkooptijden van huizen worden dan structureel”, waarschuwt de NVM.

De makelaars vinden dat voor de krimpregio’s een speciaal sloopfonds in het leven moet worden geroepen. Het fonds, gevormd door banken, corporaties en overheden, moet particuliere woningen die geruime tijd leegstaan, opkopen en laten slopen, zodat verloedering wordt tegengegaan.

Krimpregio’s moeten zichzelf volgens de NVM beter op de kaart zetten. „Ruimte, rust en de nabijheid van natuur zijn voor velen hooggewaardeerde kenmerken van de woonomgeving. Deze kenmerken zijn in regio’s met bevolkingskrimp volop aanwezig.”

De NVM gaat de regio’s zelf een handje helpen door de komende maanden billboards te plaatsen die de aantrekkelijke kanten van de regio’s voor het voetlicht brengen.

In Limburg heeft de zogenaamde commissie-Deetman er per brief bij de collegeonderhandelaars op aangedrongen aandacht te geven aan de ontvolkingsproblematiek. „Anticiperen op de krimp is absolute noodzaak”, zo laat zij weten.

Het provinciebestuur heeft de commissie, onder leiding van oud-minister Deetman, ingesteld om onderzoek naar de krimp te doen. Eind dit jaar moet zij verslag uitbrengen en aanbevelingen doen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer