Binnenland

„Klimaat Zwartewaterland verhard”

Acht burgemeesters zag hij komen en gaan. SGP/HKV-raadslid J. (Jan) ten Klooster (64) zet na veertig jaar een punt achter het raadswerk in de gemeente Zwartewaterland. „Het is mooi geweest. Het gevaar van al te routinematig werken ligt op de loer.”

11 March 2010 10:47Gewijzigd op 14 November 2020 10:04
SGP/HKV-raadslid J. (Jan) ten Klooster. Foto RD
SGP/HKV-raadslid J. (Jan) ten Klooster. Foto RD

Die routine heeft in elk geval niets te maken met het feit dat het gemeenteraadswerk van Zwartewaterland saai was. De fusie van Hasselt, Genemuiden en Zwartsluis tot de gemeente Zwartewaterland in 2000 ging niet zonder slag of stoot. Rellen rond de traditionele brommerraces in Genemuiden in 2001 zetten de Overijsselse dorpskern negatief op de kaart. En niet te vergeten de uitsluiting van de SGP/HKV (Hervormde Kiesvereniging) van collegedeelname, zoals dat de afgelopen week voor de derde achtereenvolgende keer gebeurde.Ten Klooster –die behalve raadslid ook vicevoorzitter van de raad, lid van de rekenkamer, het presidium en werkgever voor de griffie was– steekt zijn teleurstelling over de huidige collegevorming niet onder stoelen of banken. „Opnieuw hebben de coalitiepartijen voor elkaar gekozen, ondanks de forse verkiezingsnederlaag van vooral de PvdA. Het klimaat is verhard. De partijen in Zwartewaterland zijn kennelijk bang dat bij collegedeelname van SGP/HKV de klok zal worden teruggedraaid.”

De SGP/HKV-fractie ontstond in 1974 in de gemeente Hasselt toen de partijen met een gezamenlijke kieslijst uitkwamen. Van 1975 tot 1978 was Ten Klooster wethouder. „De man van de toenmalige CHU moest om gezondheidsredenen terugtreden. De stemmen voor een opvolger staakten. Ik werd door loting aangewezen het wethouderschap op me te nemen, naast een fulltimebaan als ambtenaar bij de gemeente Zwolle.”

In 2001, net na de fusie, braken er rellen uit in het dorp Genemuiden. Jongeren raakten slaags met de politie nadat toenmalig burgemeester Plomp had afgekondigd op te treden tegen de traditie onder de jeugd om in de nacht van 29 op 30 april in het centrum bromfietsraces te houden. „Het leek alsof het optreden van Plomp een persoonlijke actie was. Het was echter een raadsbesluit om de boel aan te pakken, omdat de veiligheid in het geding was. De rellen hebben de beeldvorming rond Plomp gestempeld. Hij was geen bruggenbouwer. Zijn karakter riep weerstand op bij de bevolking.”

Het raadswerk was echt niet alleen kommer en kwel, tekent het vertrokken raadslid aan. „Hasselt is nu een prachtig vestingstadje. Dankzij overheidssubsidies en inspanningen van de raad is de binnenstad grotendeels intact gebleven en gerehabiliteerd.”

Hilarisch was volgens het oud-raadslid een VVD-actie in een raadsvergadering, ergens in de jaren 70. „De liberalen wilden dat een bepaalde school nieuwe gordijnen zou krijgen. Om hun pleidooi kracht bij te zetten, troonden ze de verouderde gordijnen mee naar de raadzaal.”

Ten Klooster –vutter– is niet bang dat hij zich na het neerleggen van zijn raadswerk snel zal vervelen. Hij blijft lid van de schaduwfractie van SGP/HKV, is kerkvoogd van de hersteld hervormde gemeente van Hasselt-Rouveen-Zwolle, speelt bugel in het plaatselijke fanfareorkest en organiseert de orgelconcerten in de Grote Kerk van Hasselt. Met een grijns: „Bovendien heb ik vijf kinderen en veertien kleinkinderen. Dat betekent veel verjaardagspartijtjes.”

Dit is het vijfde deel in een serie interviews met scheidende gemeenteraadsleden.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer